Lyt og stem: Hvem har skabt 2017s bedste klassiker?

Nu kan du være med til at bestemme, hvem der skal modtage årets lytterpris ved P2 Prisen.

Lytterne på P2 og brugerne på dr.dk/klassisk kan være med til at bestemme, hvem der skal modtage årets Lytterpris. (Foto: ullstein bild Dtl. © Getty Images)

Lod du dig henføre af ny, dansk musik sidste år - eller var du mere til gamle klassikere som Brahms og Mozart?

Hvad end svaret er, så har du nu mulighed for at give dit besyv med, når P2 den 19. januar uddeler Lytterprisen under årets P2 Prisen.

P2's musikudvalg har rålyttet til 2017's udgivelser og nomineret de allerbedste indenfor tre kategorier til P2 Prisen 2018: Årets danske album (klassisk), Årets danske album (ny klassisk), og Årets internationale album.

Det er en fagjury, der beslutter de endelige vindere, men P2's lyttere og brugerne på dr.dk/klassisk kan også være med, når der kåres én lytterfavorit blandt de ni nominerede album.

Hvis du ikke kender de ni nominerede numre, kan du dykke ned i dem her, hvor de er inddelt i de tre forskellige kategorier. Husk at klikke på hvert af billederne og hør musikken. Nederst i artiklen kan du angive din stemme.

De tre nominerede for årets danske album, klassisk:

Louis Glass: Symfoni nr. 5 & Fantasi for klaver og orkester

Gang på gang er den danske senromantiker Louis Glass blevet overset, men nu gør det tyske orkester fra Koblenz noget ved sagen.

’Symfoni nr. 5’ er et symbolistisk værk fra 1920 om livets cyklus med tilnavnet ”Sinfonia Svastika” – Louis Glass kunne ikke have forudset nazisternes senere misbrug af det oldgamle soltegn.

Den store ’Fantasi for klaver’ (1913) er et af hans bedste værker, og pianisten Marianna Shirinyan er helt på bølgelængde med den romantiske mystik.

Marianna Shirinyan, klaver. Det Rhinske Filharmoniske Orkester. Dirigent: Daniel Raiskin

There is no rose...

En original og meget gennemført juleplade der viser, at den aarhusianske vokalgruppe Concert Clemens tilhører koreliten i Danmark.

På albummet hører man europæisk julemusik fra middelalderen til i dag, og al musikken synges i nylavede arrangementer.

Udvalget af melodier og arrangementer rummer mange overraskelser, men danner en smuk og højtidelig helhed. En suveræn forening af fortid og nutid.

Concert Clemens. Dirigent: Carsten Seyer-Hansen.

Rued Langgaard: Violinsonater, vol. 1

Der skal mod til at spille Rued Langgaards musik, for han fedter ikke med udtrykskraften. Man må sætte sig ind i hans spontane, særprægede tankegang, hvis musikken skal komme til sin ret.

Det gør Gunvor Sihm og Berit Johansen Tange på deres første album i en ny serie. Duoen tager den hudløse musik for pålydende, både når den er grotesk og inderlig.

Albummet indeholder sonater fra 1940’erne og et ungdomsværk fra 1911, der aldrig har været indspillet før.

Gunvor Sihm, violin & Berit Johansen Tange, klaver

De tre nominerede for årets danske album, ny musik

Bent Sørensen: Mignon

Et album med nye værker, der samler sig til et komponistportræt af Bent Sørensen.

Den sarte og nostalgiske klaverkoncert ’Mignon’ fra 2014 er første del af trilogien Papillons, skrevet til pianisten Katrine Gislinge.

Et andet hovedværk er den spøgelsesagtige serenade ’Ständchen’. Lapland Kammerorkester og chefdirigenten John Storgårds – der også spiller soloviolin - er fremragende advokater for Sørensens tyste og meget nordiske musik.

Katrine Gislinge, klaver. Laplands Kammerorkester. Dirigent og violin: John Storgårds.

Hans Abrahamsen: 10 Præludier

Det velspillende Ensemble MidtVest præsenterer Hans Abrahamsens kammerværker side om side med hans arrangementer af andre komponisters musik.

På dette andet album i serien hører man musik af Satie og Carl Nielsen i Abrahamsens raffinerede bearbejdelser samt hans egne ’Seks stykker for horntrio’ (1984) og ’Strygekvartet nr. 1’ (1973).

Kvartetten har titlen ’10 Præludier’ og er et helt katalog af idéer, Abrahamsen ofte er vendt tilbage til.

Ensemble MidtVest

John Adams og Korngold: Violinkoncerter

Copenhagen Phil viser internationalt format på dette album, hvor orkestret sammen med den russiske stjernesolist Ilya Gringolts – på et engelsk plademærke – spiller to af de bedste violinkoncerter fra det 20. århundrede.

Senromantikeren Korngold og den amerikanske minimalist John Adams er meget forskellige, men udgør et inspirerende par. På hver deres måde nyfortolker de klassiske traditioner og henvender sig stærkt til lytteren.

Ilya Gringolts, violin. Copenhagen Phil. Dirigenter: Santtu-Matias Rouvali & Julien Salemkour

De tre nominerede for årets internationale album

Brahms: Klaverværker

Der går år imellem at det russiske klavergeni Arcadi Volodos udgiver et album. Men når det endelig sker, har det enestående fortætning.

Hans nye Brahms-album består af musik, komponeret sent i livet: De tre ’Intermezzi opus 117’, fire ’Klaverstykker opus 76’ og seks stykker ’Opus 118’ har en dyb melankoli, der i Volodos’ hænder klinger med gribende, indadvendt skønhed.

Lutter korte stykker, men med en intensitet, der både er stærk og blid.

Arcadi Volodos, klaver

In War & Peace

Joyce DiDonato er en stor kommunikator i det klassiske musikliv, og hendes format overskrider den sædvanlige grænse mellem scene og publikum.

På konceptalbummet ’In War and Peace’ nøjes hun ikke med at vise sublim sangkunst, men holder samtidig en musikalsk dundertale om medmenneskelighed.

Albummet består af barokarier af bl.a. Händel og Purcell, der alle beskæftiger sig med at finde fred i en verden fuld af krig og uro.

Joyce DiDonato, mezzosopran. Il Pomo d’Oro. Dirigent: Maxim Emelyanychev.

Mozart: Violinkoncerter

Dobbeltalbum med alle Mozarts fem violinkoncerter. Den tyske violinist Isabelle Faust er en overlegen og intellektuelt knivskarp solist med et befriende fravær af krukkeri.

I kombination med dirigenten Giovanni Antonini, der får lov til at lufte sit temperament, skaber det en spændende dynamik.

Violinkoncerterne har desuden fået helt nye solokadencer, stilfuldt skrevet af Andreas Staier, som giver nye dybder til musikken af teenageren Mozart.

Isabelle Faust, violin. Il Giardino Armonico. Dirigent: Giovanni Antonini

Hvem synes du, skal modtage P2 Lytterprisen 2018? Afgiv din stemme her:

Facebook
Twitter