23-årig prismodtager: Man kan ikke være et ungt talent for altid

Den 23-årige violinist Kirstine Schneider modtog fredag P2 Talentprisen 2017. Vi mødte hende til en snak om alt det, både hun og musikken kan.

Moren spiller violin, faren klaver, broren cello, og søsteren er sanger. Så måske er det heller ikke så overraskende, at Kirstine Schneider har kastet sin kærlighed på violinen. Det usædvanlige er, at hun gør det så overbevisende, at hun i en alder af bare 23 år er rigtig godt i gang med at høste store priser og stor anerkendelse for sit talent.

Selvom musikken altid har været en stor og naturlig del af Kirstine Schneiders liv, understreger hun igen og igen, at det altid har været lysten, der har drevet værket og violinbuens strøg.

- Det har altid været lystbetonet og mit eget valg, siger Kirstine Schneider, der første gang lagde en violin under hagen som 5-årig. - Jeg ville slet ikke kunne lade være. Det er ikke noget, jeg kunne give slip på, siger hun.

Før den store afsløring

Nu sidder hun så her, inde i varmen i Musikhuset i Aarhus på en ellers kold februarfredag, og venter på, at hun om et par timer bliver afsløret for offentligheden som modtager af P2 Talentprisen 2017.

Og selvom hun tidligere har modtaget store priser for sit imponerende violinspil, betyder P2 Talentprisen stadig meget, understreger hun.

- Det er en af de helt store anerkendelser og en stor ære, siger Kirstine Schneider.

- Jeg er virkelig beæret over, at de ting, jeg går og laver er blevet lagt mærke til af dygtige mennesker, og at jeg kan få lov til at spille for så stort et publikum. Det er stort, og jeg er sikker på, at det vil bringe mange gode ting, siger hun.

Hør Kirstine Schneider fortælle, hvad der inspirerer hende i videoen herover.

Føler sig forbundet med publikum

Til daglig bor Kirstine Schneider på Amager på et kollegie for unge musiktalenter, og til sommer færdiggør hun sin uddannelse på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Dermed vil hun snart kunne sætte et nyt punktum i sit liv, selvom hvert punktum indtil videre nok snarere har kunnet betegnes som anslaget til en ny, spændende begyndelse for hende. Dog altid med violinen som den røde tråd og lysten til at spille de store værker, der har overlevet gennem flere århundreder, som drivkraft. Men ikke mindst også lysten til at videreformidle den musik, som hun holder så meget af, til et publikum.

- De store værker har en enorm kraft og udstråling, hvis de bliver opført med den rette ånd. Jeg er overbevist om, at folk kan mærke i salen, hvis det bliver udført af én, som viser seriøsitet og glæde omkring det, fortæller hun og fortsætter. - Jeg føler selv en stærk forbundethed med publikum og håber også, det går den anden vej.

Her modtager Kirstine Schneider beviset på, at hun er modtager af P2 Talentprisen 2017. (Foto: agnete schlichtkrull © (c) DR)

Møder mennesker gennem musikken

I en alder af 23 kan Kirstine Schneider allerede se tilbage på et liv med store læremestre, stor anerkendelse og ikke mindst mange store oplevelser takket være musikken, der også har bragt hende vidt omkring i verden. Som blot 15-årig pakkede hun kufferten for i to år at studere på Chetham’s School of Music – en form for ‘musikgymnasium’, og senest har hun været på udveksling på Manhattan School of Music i New York som en del af sin kandidat.

Særligt New York står som en af det store oplevelser for hende, fortæller hun.

- Det var et fuldkomment forrygende og lærerigt år, musisk og menneskeligt. Det drejer sig både om nogle af de koncerter, jeg hørte og om den livsstil, der foregik i et helt utroligt højt tempo. Man var altid i gang fagligt, og jeg mødte nogle helt utroligt dedikerede mennesker, siger hun. - Man møder så mange fantastiske, lysende mennesker gennem musikken. Det har også helt klart været en stor drivkraft for mig. Musik kan virkelig samle folk, også på tværs af sprog, for man har jo et fælles sprog, når man spiller musik, siger hun.

Optimistisk omkring fremtiden

Kirstine Schneider fortæller, at hun er ‘helt utroligt glad’ for at være, hvor hun er lige nu – derfor er det også svært for hende at sætte ord på sine mål og drømme for fremtiden.

- Jeg prøver at holde en vis åbenhed i forhold til fremtiden for også at være klar på de muligheder, der dukker op – måske kommer der nogle muligheder, jeg ikke havde set komme, siger hun.

At violinen fortsat skal være hendes karrierevej er hun dog ikke i tvivl om.

- Der kommer jo en tid, hvor man ikke er et ungt talent mere, men så har jeg tiltroen til, at jeg stadig har gåpåmodet og modet til at fortsætte, siger hun.