Dansk komponist hyldet over hele verden - nu får han endelig en dansk pris

Hans Abrahamsen får P2 Prisen for 'Årets Danske Album'. Se hvem der løber med titlen som årets internationale kunstner, nyskabelse og koncertøjeblik.

Hans Abrahamsen har vundet en del priser for 'Let Me Tell You' - nu tager han også P2 Prisen for Årets Danske Album. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Den danske komponist Hans Abrahamsen er blevet hyldet adskillige gange i udlandet for sit værk 'Let Me Tell You'.

Han har modtaget Grawemeyer-prisen. Nordisk Råds Musikpris, en Royal Philharmonic Society Music Award og en 6. plads blandt de bedste albums ifølge den amerikanske radiostation NPR.

Men nu får han også en dansk pris. Albummet 'Let Me Tell You' er nemlig netop blevet tildelt P2 Prisen for 'Årets Danske Album'.

- Det er jeg meget glad for. Det er skønt at se, at albummet også er blevet hørt i Danmark, siger Hans Abrahamsen tirsdag morgen til dr.dk/klassisk.

Priser for Ring-hjørne, virtuelt orkester og soldater-sang

Samtidig er der også sat navn på tre andre af årets modtagere ved P2 Prisen 2017 i Aarhus 3. februar, hvor alle prismodtagerne selv vil deltage, spille og synge.

Alexander Vedernikov, der er chefdirigent for Odense Symfoniorkester, får prisen for Årets Internationale Kunstner for opførelsen af Wagners opera 'Siegfried'.

Den er en del af 'Nibelungens Ring', der i sin helhed skal opføres i Odense i maj 2018 - og til P2 priskoncerten i Aarhus tager Vedernikov forskud på operaen 'Valkyrien' og spiller 'Valkyrieridtet' sammen med Aarhus Symfoniorkester.

Open Orchestra og Copenhagen Phil tager prisen for årets nyskabelse for deres eksperimenter med, hvordan brugerne selv kan gå på opdagelse i musikken og i det klassiske symfoniorkester - både til live-koncerter og med virtual reality.

Copenhagen Phil spiller til Open Orchestras live-oplevelse, hvor orkestret er splittet ad, så publikum kan vandre rundt mellem musikerne. (Foto: openorchestra.dk)

Susanne Elmark får prisen for årets koncertøjeblik, fordi hun har spillet en central rolle i, at Bernd Alois Zimmermanns opera ’Die Soldaten’ (komponeret 1960) har vakt international opmærksomhed de seneste år.

Elmark har sunget partiet for Marie på en række internationale scener i Berlin, Zürich og Buenos Aires.

Stadig spænding om tre kategorier

I alt bliver der uddelt otte priser til P2 Prisen, og de fem er nu offentliggjort.

Der er dermed stadig spænding om vinderne af Publikumsprisen for årets klassiske album, for P2 Talentprisen og prisen for årets klassiske ildsjæl. Ildsjæleprisen bliver ovarrakt af kulturminister Mette Bock - og du kan stadig nå at indstille en kandidat på denne side:

Allerede i november blev det offentliggjort, at cellisten Andreas Brantelid medvirker som solist ved P2 Prisen-koncerten, og at han bliver udnævnt til ’P2 Kunstner 2017’.

Til P2 Prisens koncert skal han spille 2. og 3. sats af Dvoraks cellokoncert sammen med Aarhus Symfoniorkester.

Priskoncerten i Musikhuset Aarhus bliver iøvrigt indledt med en fejring af komponisten Niels W. Gades, der har 200 års jubilæum i 2017. Den Jyske Operas Kor og Aarhus Symfoniorkester indleder derfor koncerten med ’Morgensang af Elverskud’.

P2 Priskoncerten kan høres direkte på P2 fredag den 3. februar fra klokken 19.20, hvor koncerten også streames i lyd og billede på dr.dk/klassisk. Det hele foregår i Musikhuset Aarhus med P2-vært Stine Rosengren vært og i et samarbejde med Aarhus Symfoniorkester. Der er stadig billetter til salg.