Græsk folkemusik vandt over symfoniorkester og franske fristelser

Det blev ensemblet Kottos, der løb med Lytterprisen til P2 Prisen 2017. De fire musikere blander folketoner og eksperimenterende kammermusik.

De fire musikere i Kottos spiller blokfløjte, cello, akkordeon og bouzouki.

Det græske instrument bouzouki (en slags lut eller guitar, red.) er et hit hos lytterne på P2 og brugerne på dr.dk/klassisk.

I hvert fald kunne hverken DR SymfoniOrkestret, franske duoer eller Hans Abramsen internationalt anpriste 'Let me tell you' hamle op med kvartetten Kottos, da P2's lyttere stemte på årets udgivelse. Og det var en overbevisende sejr med hele 66 procent af lytterstemmerne.

Modtog beskeden i et omklædningsrum

Begejstringen var da også stor hos ensemblet, da de tidligere i dag fik overrakt den glade nyhed gennem en live telefonforbindelse på P2.

- Wow! Tusind tak! Hvor er det fantastisk, lød det fra ensemblets fløjtenist, Pernille Petersen, da hun fredag aften fik beskeden live på P2.

Der var tydeligtydelig jubel fra de resterende ensemble-medlemmer som baggrundstæppe. Pernille Petersen fortalte, at ensemblet var samlet i et omklædningsrum i Operaen i København, hvor de er med til at lede musikken i stykket Martyriet.

Utraditionelle instrumenter

Kottos er et forholdsvis nyt ensemble med en lidt utraditionel instrumentsammensætning: Græsk bouzouki, akkordeon, cello og blokfløjte.

Umiddelbart leder det nok ikke tankerne hen på klassisk kammermusik, og målet er også nærmere ‘en folkemusik fra et land, der aldrig har eksisteret’.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:588b4253a11f9f10acdf4c89

Det har akkordeonisten Bjarke Mogensen selv kaldt den musik, de skaber i Kottos.

De fire musikere skriver selv deres musik. De er klassisk uddannede og kan sagtens læse masser af noder. Alligevel prøver de at lade noderne ligge, når de spiller koncert. De vil gerne være til stede og medskabende i øjeblikket, forklarer cellisten Josefine Opsahl.

Inviterer publikum med på en rejse

- Vi inviterer publikum med på en rejse, siger de, og det var også den oplevelse, som mange havde, da de i december hørte Kottos prøve kræfter med ét af den klassiske musiks store juleværker - Händels Messias.

- Der var mange, som sagde, at musikken lød helt ny og rå i vores udgave, siger fløjtenisten Pernille Petersen.

På albummet Kottos er der ingen referencer til kendte, klassiske værker. Her er musikken Kottos' egen. Men den klassiske musik er med som ét af de mange sprog, de fire musikere mestrer. Og de gør det så godt, at P2's lyttere nu har givet Kottos deres kvalitetsstempel.

Kottos består af Pernille Petersen på blokfløjte, Josefine Opsahl på cello, Bjarke Mogensen på akkordeon og Christos Farmakis på bouzouki. Kottos fik P2 Lytterprisen 2017 fredag 3. december i en optaktsudsendelse før den store P2 Priskoncert.