Ninna får socialt udsatte børn til at spille kontrabas og basun: - Først synes jeg hun virkede lidt skør!

Der var ikke meget klassisk musik på skolerne i Brønshøj-Husum i København, før Ninna Urhammer tog affære. Nu er hun nomineret til P2 Prisen Årets Ildsjæl.

Tirsdag eftermiddag er der godt gang i de små violiner og kontrabasser på Korsager Skole i Husum, et afKøbenhavnss mere socialt belastede områder.

De fleste af børnene havde for få år siden aldrig set en bas eller en violin.Men så kom amatørmusikeren Ninna Urhammer og hendes projekt MusikAlliancen ind i billedet.

Nu spiller blandt andet eleverne fra 2. klasse løs, og Ninna Urhammer er blevet nomineret til P2 Prisen Årets Ildsjæl for sit projekt.

Asta på 8 år spiller kontrabas, og selvom hun ikke helt vidste hvad hun skulle gøre da hun fik bassen i hænderne første gang, så blev hun hurtigt glad for den:

- Det var lidt underligt, for jeg havde aldrig set sådan et instrument før. Men så lærte vi det, og så var det rigtig sjovt. Det er sjovt når man får lov at spille de sange man bedst kan lide, siger hun.

Synes hun virkede lidt skør

Baslæreren Kristine Hanskov var fra starten imponeret af Ninna Urhammers ambitionsniveau.

Eller for at sige det som det er, så syntes hun, at Ninna virkede lidt skør:

- Ninna havde en masse skøre idéer, og i starten troede jeg ikke på, at det kunne lade sig gøre. Hun ville have, at en hel klasse skulle spille strygeinstrumenter og at en hel klasse skulle spille blæseinstrumenter. Det virkede meget ambitiøst at skaffe så mange instrumenter. Men hver gang hun laver noget, så lykkes det, siger Kristine Hanskov.

Ninna Urhammer bor selv fem minutters cykeltur fra Korsager Skole. Hun kender området, og ved, at dele af skoledistriktet er præget af vanskelige økonomiske kår.

  • (© KAJBONNE)
  • (© KAJBONNE)
  • Ninna Urhammer.
  • (© KAJBONNE)
  • (© KAJBONNE)
1 / 6

Her er der ikke mange, der går til undervisning i den kommunale musikskole om eftermiddagen. Derfor synes hun, at det er særligt vigtigt at give børnene på Korsager Skole og Husum Skole mulighed for at møde musikken på skolen.

- På en dansk folkeskole i 2017 kommer børnene med stor glæde, men helt uden viden om musik, og mange af dem har aldrig set et klassisk instrument før, siger hun.

På Korsager Skole blev projektet hilst velkommen af musiklæreren Andras Lomstein.

- Hun er med til at åbne op for en verden, som mange børn i det her område ellers ikke bliver udsat for. Typisk møder børnene de rytmiske instrumenter i folkeskolens undervisning, men Ninna giver dem mulighed for også at møde den klassiske musik. Og børnene blev jo super begejstrede for at få lov til at røre ved de her lækre instrumenter og prøve dem selv.

Publikum blev fyret

Ninna Urhammer er oprindeligt lærer, og begyndte selv at spille cello på amatørplan i en alder af 50 år. Hun kom med i amatørorkestret Euphrosyne, og fik lyst til at give musikken videre.

-Det hele begyndte med, at Euphrosyne i 2014 øvede og gav koncerter på Korsager Skole, men snart fik Ninna Urhammer lyst til at udvide projektet, og MusikAlliancen var født.

- Først spillede vi børnekoncerter, men så besluttede vi at afskaffe publikum! Børnene skulle ikke bare skulle lytte, de skulle også spille selv, og heldigvis vil de meget gerne være aktive. Ved den første koncert havde børnene indstuderet nogle sange, og senere har vi fået en gruppe unge professionelle musikere til at spille med børnene.

Gennem tiden er en hel række samarbejdspartnere blevet inddraget i projektet: Blandt andre indgår rappere fra Tingbjerg, lokale folkedansere og kirkekor alle i MusikAlliancens arbejde. Og et af de seneste tiltag er et projekt, hvor skoleeleverne på Korsager Skole gennem ti uger arbejdede med at komponere musik selv.

Ninna Urhammer har sat sit præg i lokalområdet, og spørger man de unge bassister og violinister i Dramasalen tirsdag eftermiddag, er de heller ikke i tvivl om hvem Ninna er:

- Ninna er den, der kommer med frugt og kiks. Hun spiller selv et instrument, og så er hun rigtig sød og hjælper os, siger Nanna og Emmeline, der begge går i 2. klasse.