Smukke strygere og en forkølet russer: Se alle højdepunkter fra P2 Prisen 2017

Fredag aften blev den klassiske musik anno 2017 fejret i Aarhus. Se hele priskoncerten her, stykke for stykke.

Fredag aften blev de sidste vindere af P2 Prisen 2017 afsløret - og alle prismodtagerne hyldet i Musikhuset Aarhus.

På scenen var Aarhus Symfoniorkester med en række danske kunstnere og i alt otte prismodtagere.

Herunder kan du se prismodtagerne og læse juryens motivationer. I videoen øverst på siden kan du se åbningen af priskoncerten, hvor Den Jyske Operas Kor dirigeret af Carsten Seyer-Hansen sang Niels W. Gades 'Morgensang af Elverskud'.

Årets Danske Album 2017

P2 Prisen Årets Danske Album 2017 går til 'Let me tell you' for Hans Abrahamsens isnende skønne musik for sopran og orkester. Sopranen Barbara Hannigan tegner Ofelia som en reflekterende, sårbar og stærk figur.

Hans Abrahamsens musik udgør et besjælet vinterlandskab. Samarbejdet mellem de to udgør et nyt højdepunkt i dansk musikhistorie.

Til p2 Priskoncerten spillede Anne Marie Abildskov nummeret 'O but memory...' på klaver.

Årets Koncertøjeblik 2017

P2 Prisen Årets Koncertøjeblik 2017 går til Susanne Elmark for rollen som Marie i Bernd Alois Zimmermanns opera 'Die Soldaten'.

Med et brændende scenisk nærvær og virtuositet formidler Susanne Elmark den martrede Marie, så hun fremstår lyslevende for publikum i dag. Det har hun vist ved en række opførelser, bl.a. i Zürich, Berlin og Buenos Aires.

Til priskoncerten sang Susanne Elmark arien 'Das Herz ist mir so schwer' fra operaen, akkompagneret af Søren Rastogi på klaver.

Årets Nyskabelse 2017

P2 Prisen Årets Nyskabelse 2017 går til Copenhagen Phil for konceptet Open Orchestra, der giver publikum større medansvar for udbyttet af musikken ved koncerter og på nettet.

Der sættes ansigt på hver enkelt orkestermusiker og vi lukkes ind i anatomien i kendte mesterværker og helt nye kompositioner. Et innovativt projekt der beriger og vover.

Til P2 Priskoncerten modtog musikchef Uffe Savery prisen og kvitterede med den traditionelle 'Gammel Reinlender fra Sønndala' i et arrangement af Den Danske Strygekvartet.

Publikumsbaskeren

I efteråret 2016 fik P2-lytterne mulighed for at pege på fremtidens publikumsbasker – et nyt stykke klassisk musik, der har potentiale til at blive spillet på P2 side om side med de klassiske hits af for eksempel Mozart eller Puccini.

Vinderen blev Bo Gunges korsats 'Alting har en tid' med tekst fra Prædikerens Bog. Værket blev hyldet ved P2 Prisen, med en live-opførelse af vokalgruppen Concert Clemens, dirigeret af Carsten Seyer-Hansen.

P2 Talentpris 2017

P2 Talentprisen 2017 går til violinisten Kirstine Schneider. Hun musicerer med solistisk format og med en sjælden varme og naturlighed, så man virkelig fornemmer musikkens indre liv.

Til priskoncerten spillede Schneider Felix Mendelssohns Violinkoncert - Andante med Aarhus Symfoniorkester og Carsten Seyer-Hansen som dirigent.

P2 Kunstner 2017

P2 Kunstnerprisen 2017 går til Andreas Brantelid. Musikken strømmer frit og direkte fra ham og hans cello, både når han er solist foran et stort symfoniorkester, og når han spiller kammermusik.

Med sin lyrisk-romantiske grundtone er Andreas Brantelid et levende bevis på at ægte følelser stadig har en gang på jord.

Til P2 Prisens koncert spillede Brantelidt 2. sats af Dvorâks cellokoncert med Aarhus Symfoniorkester og Carsten Seyer-Hansen som dirigent.

Årets Internationale Kunstner 2017

P2 Prisen for årets Internationale Kunstner går til dirigenten Alexander Vedernikov for at være en fantastisk drivkraft i Odenses opførelse af Wagners 'Nibelungens Ring'.

Senest i Siegfried, hvor Alexander Vedernikov demonstrerede hans exceptionelle kunstneriske styrke, engagement og energi, der inspirerer Odense Symfoniorkester og solisterne til at performe på højeste internationale niveau.

Vedernikov skulle have dirigeret til P2 Priskoncerten i Aarhus, men var syg. I stedet sendte han derfor den videohilsen, du kan se ovenfor.

Årets Ildsjæl 2017

P2 Prisen Årets Ildsjæl 2017 går til Lisbeth Sagen. Med projektet MusikBeriget bruger hun den klassiske musik i sin rene form til at skabe glæde og varme når livet er sværest.

De fire musikere i Kottos spiller blokfløjte, cello, akkordeon og bouzouki.

Lytterprisen

Kottos fik en overvældende sejr i afstemningen på dr.dk/klassisk om årets lytter-album. Her var den folkemusikalske kvartet oppe mod fire andre album.

- Med Kottos bliver man taget ud på en rejse på den spejlblanke Østersø, sendt af sted med fiskekutterens tuden, lød det fra juryens ambassadør for albummet, Daniel Norstrøm Olsen.

- Man bliver budt op til arabisk mavedans, før man som en øgle kryber sig sammen på jagt, alt sammen inden kutteren rammer Bornholm og dens toner. Kottos skaber et univers af energiske og livlige folketoner.

P2 Prisens fagjury

  • Seks af de syv prisvindere til P2 Prisen 2017 er valgt af en fagjury. Fagjuryen består af: Esben Tange, juryformand og redaktør for P2 Prisen Bent Grønholt, P2 Musik Produktion Tatjana Kandel, repertoirechef DR Ensembler Kristian Rahbek Knudsen, musikchef Aarhus Symfoniorkester Per Rask Madsen, musikjournalist Charlotte Nørby, leder af P2 playliste-udvalget

  • Fagjuryen har udpeget vinderne af samtlige priser, med undtagelse af Lytterprisen.