På opdagelse: Guide til dig der gerne vil finde ny musik

Nykomponeret klassisk musik kan være en kompleks affære, men der er store oplevelser at hente, hvis først du får ørerne op for en mere eksperimenterende lyd ...

Ensemblet Musikfabrik opfører Karlheinz Stockhausens syvafteners-opera LICHT. (Foto: © Klaus Rudolph)

DR P2 opfordrer med projektet Publikumsbaskeren DR’s brugere og musiklyttere til at indsende forslag til hvilken ny musik der skal sætte sit præg på P2 i fremtiden. Men hvor finder man egentligt nykomponeret klassisk musik henne? Det får du et bud på her.

P2 Koncerten sender livemusik hver aften kl.19.20, og her er der somme tider ny musik på programmet. P2 sender bl.a. fra nogle af de store danske festivaler med ny musik, fx Klang, Suså Festival, SPOR Festival og Gong Tomorrow (tidl. Wundergrund).

Et godt sted at holde sig orienteret om danske koncerter med ny musik er hjemmesiden seismograf.org. Her er der både artikler og interviews, og en kalender med alt indenfor ny og eksperimenterende kunstmusik.

Der er en håndfuld udenlandske festivaler som det også er værd at holde øje med. Flere af dem er tyske, og det hænger måske sammen med, at det tyske publikum interesserer sig for ny musik som var det en selve livets pligt. Du kan tjekke festivalprogrammerne på nettet, og derefter gå på opdagelse på youtube eller på soundcloud.

Hardcore ny musik i BerlinMaerzMusik i Berlin er en del af Berliner Festspillene, og her kan man være sikker på altid at finde det nyeste indenfor europæiske avantgarde. Man risikerer at sidde til lange koncerter med det ene hardcore stykke ny musik efter det andet. Til gengæld er man også sikker på, at man har fået det bedste indenfor ny musik lige nu.

Det tyske publikum er kendt for at være meget engageret og have skarpe holdninger til musikken. Det kan man opleve på festivalen Ultraschall, som også foregår i Berlin (arrangeret af den tyske Deutschlandradio Kultur). Musikken på Ultraschall er om muligt endnu mere eksperimenterende end på MaerzMusik, og Ultraschalls koncerter foregår ofte i gamle, nedslidte fabriksbygninger i det tidligere Østberlin.

Andre udenlandske festivaler som det er værd at holde øje med: Warszawa Efterår i Polen, Ultima Festivalen i Oslo, Donaueschingen (mellem Stuttgart og Zürich). Donaueschingen udmærker sig ved kun at have uropførelser på programmet, og udgiver i øvrigt også albums med ny musik.

Offline pladeselskaber og online aftemninger Pladeselskabernes hjemmesider er også en mulighed, hvis du gerne vil udvide din musikalske horisont. Tjek fx det østrigske pladeselskab Kairos, det tyske NEOS, eller pladeselskabet ECM. Flere af pladeselskaberne er desværre holdt op med at have deres ting på Spotify...

I 2014 åbnede de tre medlemmer i bandet Efterklang deres egen online-radiostation - The lake. Ønsket var et alternativ til de kommercielle radioer samt ensretningen af musikfladen i public service-radio. The Lake har ingen værter eller faste programmer, men spiller et randomiseret mix 24 timer dagligt alle ugens dage. Her kan du opleve sjælden, skelsættende eller overset musik, samt lyd- og radiokunst.

Du kan også følge en dansk Hitliste for ny musik på nettet. Hitlisten præsenterer fire nye testere i hvert runde, og du har mulighed for at stemme på ét eller flere af de i alt ni værker på listen (og dermed påvirke den næste hitliste).