4 stykker musik der stimulerer smagsløgene til din middag

Messinginstrumenter har den helt rigtige lyd, når en pikant forret skal på bordet. Her er en playliste der stimulerer dine smagsløg.

Mad og musik passer forrygende sammen. Klaver er eksempelvis perfekt til din hovedret. Her får du en playliste til din næste middag. (Foto: Hamza Butt / Ajay Suresh)

Musik og mad hænger rigtig godt sammen - ikke bare som muzak på restauranten, men også derhjemme.

Oxford University kom i 2014 frem til, at hvis du lytter til musik, kan du påvirke din smagsoplevelse under måltidet med op til 10 procent.

Forskningsresultaterne viste, at især messinginstrumenter fremmer den bitre og stærke smag i maden. Klaverets lyse klange sætter skub i den søde smag, mens opera kalder på den bitre kaffe.

Sagt på en anden måde, højfrekvente lyde er hovedsageligt forbundet med sure og søde smage, mens lavfrekvente toner bliver parret med den bitre smag.

I anledning af madfestivalen Copenhagen Cooking får du her en playliste til din middag. Hør den derhjemme - eller tag den med på mobilen, når du frekventerer madboder og spisesteder.

Hør playlisten ved at klikke på linket herunder - og læs om værkerne nedenfor.

Forret: Bach - Die Kunst der Fuge

Messinginstrumenter er det helt rigtige at lytte til, når en pikant forret skal på bordet.

En vis mystik omgærder Bachs 'Die Kunst der Fuge'. For eksempel ved man ikke, om værket blev skrevet for et særligt instrument eller en særlig besætning. Derfor er det også blevet spillet i mange forskellige konstellationer.

Det består af 14 fugaer og fire kanoner, og de bygger i princippet alle på samme tema.

Hovedret: Sjostakovitj - Cellosonate i d-mol

Klaverets lyse klange trækker det søde frem i hovedretten.

Cellosonaten var et af Dmitrij Sjostakovitjs tidligere værker. Den blev komponeret i 1934 i en tid, hvor han var følelsesmæssigt ude i tovene.

Han var gift med Nina, men i sommeren 1934 indledte han et forhold til en ung studerende, som han havde mødt på en festival i Leningrad. Han blev skilt fra Nina og skrev cellosonaten, som fire måneder senere blev opført af ham selv og hans gode ven, cellisten Viktor Kubatsky.

Forholdet til elskerinden falmede, og kærligheden til Nina blussede op på ny. I efteråret 1935 fandt Nina og Dmitrij sammen igen. De blev gift og fik året efter en datter.

Dessert: Eden Ahbez - Nature Boy

Ahbe, blev han også kaldt, George Alexander Aberle. Han skrev megahittet 'Nature Boy' i 1948, og det lå som nr. 1 på de amerikanske histlister i otte uger med Nat King Cole.

Ahbe var en ægte hippie, der rejste i sandaler og hvidt tøj. Han havde skulderlangt hår og skæg, og blev også kendt for at studere orientalsk mystik.

Han slog blandt andet lejr under bogstavet 'L' i Hollywood-skiltet over Los Angeles, hvor han sov udendørs med sin familie og spiste grøntsager, frugter og nødder.

Til kaffen: Mozart - Figaros Bryllup

Opera egner sig bedst til den bitre kaffe. Her får du en komisk opera og et klassisk forviklingsdrama.

Katten efter musen - herskab og tjenestefolk, grever og kammerpiger.

Flot og livlig klassisk musik af en sand mester: Mozart.

FacebookTwitter