Klassisk musik der sætter gang i din indre film

Når man hører et bestemt filmtema, kan man ofte se filmen for sit indre blik, og det er ofte et klassisk orkester der leverer tonerne.

Film har aldrig været stum. Lige fra begyndelsen, i slutningen af 1800 tallet, sørgede en pianist for at ledsage de stumme billeder med musik. Den levende klavermusik i biografen var med til at give liv og understrege følelser, men tjente måske også et mere lavpraktisk formål, nemlig at overdøve larmen fra fremviseren. I de store biografteatre kunne der sidde et helt orkester.

I 1920'erne kom tonefilmen og musikken blev en fast integreret del af filmen og det gav smør på brødet for mange komponister. I denne playliste har vi samlet en lille håndfuld eksempler, noget er decideret filmmusik, andet er bare kendt fra film.

Du kan hente Ugens playliste som podcast og tage den med dig. Musikken er hentet fra klassiske koncertoptagelser der har været sendt i P2. Du kan læse mere om musikken herunder.

Mozart: Klaverkoncert nr. 21, 2. sats En ung linedanserinde plukker blomster og alt ånder idyl. Hun er smuk og forelsket og har livet foran sig. Hun hedder Elvira Madigan, og det er også titlen på en svensk film af Bo Widerberg fra 1967. Den langsomme andensats fra Mozarts Klaverkoncert nr. 21 er blevet synonym med den film og Elvira Madigan karakteren. I folkemunde går koncerten under betegnelsen 'Elvira Madigan-koncerten'. Til at begynde med havde man faktisk hyret en filmkomponist til Widerbergs film, men instruktøren var ikke tilfreds med resultatet, og i ellevte time faldt valget på Mozart.Hør hele koncerten

Ennio Morricone: Once upon a time in the west Ennio Morricone er en italiensk filmkomponist, der netop (i en alder af 87 år) har fået en stjerne på Hollywoods Walk of fame. Han er især kendt for musikken til Sergio Leones spaghettiwesterns. Morricone har dannet skole, med filmmusik der gik fra at være ren underlægning, til at være en medkommentator i handlingen. I Once upon a time in the west har de ledende karakterer hver deres musikalske signatur. Der er Manden med harmonikaen, og kvinden med en ordløs, smuk melodi hæftet på sig. I 2014 var det netop Morricones musik til Once Upon A Time In The West, der vandt førstepladsen i P2’s klassiske top 50 med filmmusik.Hør P2's top 50 med filmmusik

Stanley Myers: Cavatina Cavatina er et musikudtryk der stammer fra italien. Det betyder en lille simpel melodi. Denne simple melodi, er bedre kendt som temaet fra filmen The Deer Hunter. Egentlig blev melodien skrevet for klaver, og skrevet længe før filmen, men efter Stanley Myers havde hørt den blive spillet af guitaristen John Williams, så omskrev Myers stykket for guitar og orkester. Siden har melodien ligget på alverdens hitlister, og været ét af den klassiske musiks små perler.

John Barry: James Bond medley Engelske John Barry har fået filmmusikken i dåbsgave. Hans mor var klassisk pianist og hans far ejede en række biografer i England. Han har skrevet hundredvis af soundtracks og tv-temaer. Han er bl.a. manden bag temaet til De uheldige helte og film som fx Danser med ulve og Out of Africa. Det er også ham der har været med til at udødeliggøre James Bond, med musik der er lige dele cool action og elegant overskud.

Mozart: Klarinetkoncert, 2. sats På Mozarts tid var klarinetten en ny opfindelse. Mulighederne lå åbne for det nye medlem af blæserfamilien, og Mozart gav klarinetten de bedste værker den kunne ønske sig. Mozarts Klarinetkoncert blev i 2013 kåret som danskernes klassiske favoritværk i P2's klassisk top 50. Klarinetkoncerten nåede også højt på listen, da det gjaldt filmmusik, for den langsomme midtersats gør sig rigtig godt i filmen Out of Africa.Hør hele Mozarts klarinetkoncert her

FacebookTwitter