Klassisk musik til kolde dage

Lyset er ved at vende tilbage, men kulden er her stadig. I Ugens playliste er der både musik der kan få blodet til at rulle, og musik der matcher frosten.

En dynamisk sats af Mozart skal nok få blodet til at rulle. Hvis du mere er til frostgrene der knækker, så vil Gades Strygekvartet være noget for dig. Vemod og humør følges ad i Ugens playliste.

Hør playlisten: Klassisk til kolde dage

Du kan podcaste Ugens playliste og tage den med dig ud i vinterkulden. Herunder finder du oplysninger om musikken, og de koncerter vi har musikken fra.

Niel Gow: Lament for the Death of his Second Wife
Niel Gow var skotte og levede i 1700.tallet. Han var en rigtig spillemand, der rejste Skotland rundt med sin violin. Ikke så sjældent sendte greven og grevinden fra Atholl bud efter ham, så han kunne komme og underholde med violinen. Melodien, Lament for the death of his second wife, er netop en melodi, som Niel Gow skrev, da han mistede kone nr. to.

Mozart: Violinkoncert nr. 3 i G-dur
Mozart var 19 år, da han skrev sin 3. violinkoncert, hvor førstesatsen er fuld af humør og liv. Mozarts liv gik godt på på det tidspunkt. Han boede i Salzburg, hvor han fik ligeså meget fra hånden, som kaniner i parringstid. ikke mindre en fem violinkoncerter fik han komponeret på bare ni måneder!

Hør Den Sidste Mozart- koncert med DR UnderholdningsOrkestret

Niels W. Gade: Strygekvartet i e-mol
Niels W. Gade var personlig ven med Robert Schumann, Wagner og Liszt. Han hørte til de helt store komponister, ikke bare herhjemme, men også i udlandet. Han gav os klangbunden til en stor del af den danske musikskat, og skrev alt fra ouverturer til symfonier, fra orgelværker til små danske sange, fra kantater til violinkoncerter. Vi kan tilmed takke Gade for, at vi har fået Brudevalsen.

Hør hele koncerten her

Hans-Erik Philip: Fiskerne
Hans-Erik Philip kom til verden under anden verdenskrig i 1943. Han har skrevet musik til en række tv-serier og film. Hans mest kendte stykke er nok temaet til tv-serien Fiskerne. Foruden tv- og filmmusik har han komponeret værker til symfoniorkestre.

Hør hele koncerten med filmmusik her

Beethoven: Strygetrio G-dur
Da Beethoven skrev sine strygetrioer i 1797-98 mente han selv, at det var noget af det bedste han havde skrevet. Han var i slutningen af 20'erne, og godt i gang med at etablere sig som den vigtigste komponist efter Haydn og Mozart. Snart begynder han også at skrive symfonier …

Lyt til Sensommerkoncerten fra Johannes Larsen Museet her

Eric Whitacre: 3 Flower Songs
Eric Whiacre er en nulevende amerikansk komponist som hovedsageligt skriver musik for kor. Hans enkle og smukke melodier er ofte pakket ind i et nuanceret lag af mange klange.

Lyt til koncerten her

P2 LIVElige nu
Natsværmeren

- med klassisk musik og det, der ligner. Vært: Tina Rømer. www.dr.dk/p2 (Genudsendelse fra 22.00).