Klassisk til din pizza

Med ugens playliste kommer du til Italien - et land der forstår at værdsætte livets mange goder. Det være sig mad, kærlighed og masser af musik.

Jeg lærte at bage pizza af Alberto fra Toscana. Tricket er, at for at på pizzaen sprød, så skal du fodre dejen med så meget mel, at den ikke kan vride et fugtigt suk af sig. Derefter deler du dejen op i små portioner, som var de boller, og pakker dem stramt ind i film. Ind i køleskabet et par timer. Så tænder du ovnen på max varmegrader og tager de små dej-film ud af køleskabet og lader dem hæve i deres indpakning på bordet i en halv time Rul dem tynde. På med meget lidt tomatsovs, mozzerella, hvidløg, svampe og skinke. Heller lidt end meget fyld. 5 minutter i ovne. Slut af med rucola, trøffelolie og salt. Tænd et par stearinlys og lyt til Klassisk til din Pizza.

Reynaldo Hahn: Venezia / La barcheta Seks sange fra Venedig skrevet af den franske komponist Reynaldo Hain. Sangene synges på Italiensk og handler om livet i gondolerne. Om månen, forelskelsen og ungdommens skønne blindhed.

Nino Rota: The Godfather / Love Theme Kærlighedstemaet fra triologien The Godfather, som handler om den italienske Mafia i USA. Komponisten Nino Rota var filmmusikkens svar på Godfather. Han skrev musik til mere end 150 film. I hans mest produktive periode (1940-1950) skrev han op til 10 soundtracks årligt.

Stanley Myers : Cavatina (The Deer Hunter) Cavatina er et musikudtryk der stammer fra italien. Det betyder en lille simpel melodi. Denne simple melodi, er bedre kendt som temaet fra filmen The Deer Hunter. Egentlig blev melodien skrevet for klaver, men efter at Stanley Myers havde hørt den blive spillet af guitaristen John Williams, så omskrev han stykket for guitar og orkester. Siden har melodien befundet sig på alverdens hitlister og været ét af den klassiske musiks små perler.

Vivaldi: Koncert i d-mol Det var først efter 2. verdenskrig at Vivaldis musik for alvor kom frem i lyset. Noderne var blevet væk, på klostre og i teaterkældre, gravet ned for krig og ufred. Langsomt fik musikforskningen stykket billedet sammen, men arbejdet er ikke slut. Der bliver stadig fundet spændende manuskripter fra Vivaldis hånd.

Claudio Monteverdi: Poppeas kroning / Pur ti miro! En duet hvor stemmerne fletter sig ind og danner små ekkoer fra hinandens passager. Monteverdi var en italiensk komponist, der levede med ét ben i renæssancen og ét i barokken. Vi er altså tilbage i 15-1600 tallet. Monteverdi var både komponist, instrumentalist og sanger, og vi kan takke Monteverdi for, at vi idag har noget der hedder opera.

Mozart : Klarinetkoncert A-dur / Adagio På Mozarts tid var klarinetten en ny opfindelse. Mulighederne lå åbne for det nye medlem af blæserfamilien, og Mozart gav klarinetten de bedste værker med på vejen. Mozarts Klarinetkoncert blev i 2013 kåret som danskernes klassiske favoritværk ved Klassiske Top 50 på P2.

Ennio Morricone: Once Upon A Time In The West - The Man with the Harmonica Morricone er en italiensk filmkomponist. Han er især kendt for sin musik til Sergio Leones spaghetti-westerns. Morricone dannede skole for filmmusik, der gik fra at være ren underlægning, til at være medkommentator i handlingen. I 2014 var det netop kult-musikken til Once Upon A Time In The West, der vandt førstepladsen i P2’s Klassiske Top 50 - Filmmusik.

Facebook
Twitter