Klassisk til en stille uge

I Ugens playliste får støvskyen en chance for at lægge sig. Hesten falder langsomt til ro i takt med at musikken stilner sindet. Tempoet får blodtrykket til at dale.

Hastværk er lastværk. Verden flår og river i os. Den kræver vi tager stilling, bidrager og handler. Hele tiden skal vi op på hesten, som rider i fuld galop ud over livets steppe i et tempo der hvivler støvet op i en konstant støvsky, der aldrig får lov til at lande. Her giver vi støvskyen en chance for at lægge sig.

Hør Ugens playliste: Klassisk til en stille uge

Du kan hente Ugens playliste som podcast og tage den med dig. Musikken er taget fra klassiske koncertoptagelser der har været sendt i P2. Du kan læse mere om musikken herunder.

Minna Groos

Hun giver dig klassisk til en stille uge. For hende er musik en flydende størrelse uden grænser - en af de største gaver i livet, på linje med kærlighed.

Mød Minna Groos

Carl Nielsen: Saga-Drøm
Et værk der forvirrede datidens anmeldere på grund af den frie kadence midt i stykket. Selv var Carl Nielsen inspireret af den islandske saga, 'Njals saga'. Det forklarede han i Politiken:

- Jeg holder selv så meget af det arbejde. Det er holdt næsten piano hele tiden og er musikalsk meget radikalt gjort. Det skildrer Gunner af Hlidarendes drøm, denne pragtfulde skikkelse fra Njals saga, der plyndrede og slog ihjel, men alligevel var gjort af et finere stof og var forud for sin tid. Han drømmer om en lysere og bedre fremtid for menneskene.
Hør koncerten med Storstrøms Kammerensemble

Jules Massenet: Meditation
Et symfonisk intermezzo der spilles mellem scenerne i 2. akt i operaen Thaïs. Her konfronterer munken Athanaël den smukke, hedonistiske kurtisane Thaïs, og forsøger at overtale hende til, at forlade sit liv i luksus og nydelse for at finde frelse gennem Gud. Herefter bliver stykket Meditation spillet hvor Thaïs reflekterer over munkens ord. Thaïs når frem til, at hun gerne vil følge Athanaël.

Eden Ahbez: Nature Boy
Eden Ahbez var en sangskriver der på mange måder var før sin tid. Allerede i 1940'erne insisterede han på at bevæge sig rundt i verden som en hyrde iført sandaler, sove udendørs med sin familie, have langt hår og være vegetar. Til en backstage-koncert møder han Nat King Coles maneger og giver ham nummeret 'Nature Boy'.

Det vækker stor opsigt da det bliver nummer ét på den amerikanske hitliste i otte uger med Nat King Cole i 1948. Her finder man en intetanende Eden Ahbez camperende under Hollywoods varetegn, hvor man overrækker ham nyheden. Han hævder at nummeret er kommet til ham i tågen i de californiske bjerge.
Hør kærlighedskoncert med DR VokalEnsemblet

Mozart: Violinkoncert nr. 3 i G-dur
Mozart var 19 år, da han skrev sin 3. violinkoncert, hvor førstesatsen er fuld af humør og liv. Mozarts liv gik godt på dette tidspunkt i 1775. Han boede i Salzburg. Her fik han lige så meget fra hånden, som kaniner i parringstid. Ikke mindre en fem violinkoncerter fik han komponeret på bare ni måneder!
Hør Den Sidste Mozart med DR UnderholdningsOrkestret

Tjajkovskij: Valse Sentimentale
Valse Sentimental er det sidste ud af seks stykker for klaver. Tjajkovskij komponerede stykket i en svær periode af sit liv, hvor han følte sig rastløs, desorienteret og usikker på sine egne evner som komponist. Som følge af de følelser, der allerede begyndte at vise sig omkring 1870, levede han et nomadeliv, og rejste konstant uden at have et hjem han kunne kalde sit eget. I en hytte nær Kamenka fandt han arbejdsro i 1882, og skrev de seks stykker som han dedikerede til seks kvinder.
Hør Tjajkovskij i Helleruplund Kirke

P2 LIVElige nu
The Sound of Musical

Franske musicalfilm fra Pigen med paraplyerne til Footnotes fra 2016. Silas Holst og Stine Rosengren tager dig med på Moulin Rouge og lader sig selv forføre af både Edith Piaf og Catherine Deneuve. Hør hvilke senere film der er inspireret af Jaque Demy's legendariske Pigen med paraplyerne med musik af Michel Legrand. Pudsigt nok er den største franske musical nogensinde på engelsk: Les Misèrables, men meget af materialet blev oprindeligt skrevet på fransk - hør en af de sange der ikke kom med. Skriv til musical@dr.dk eller følg programmet på facebook og dr.dk/klassisk. Værter: Stine Rosengren og Silas Holst. www.dr.dk/p2