Sommerbryllup? Her er 6 stykker klassisk musik til den romantiske dag

Man kan blive gift på rådhuset, i baghaven på en strand - eller i en kirke. Men uanset hvad skal der musik til. Her er en klassisk playliste til sommerbrylluppet.

Der er mange måder at blive gift på - men de fleste foretrækker at have musik med på den vigtige og festlige dag. Her får du en playliste med klassisk musik til sommerbrylluppet. (Foto: Eric Alves/ Unsplash)

Der er nygift lykke i kirker, rådhuse, parker og pladser året rundt - men allerflest i august, hvor antallet af bryllupper i Danmark hvert år topper.

De fleste krydrer brylluppet med musik - og her står den danske specialitet Brudevalsen sikkert øverst på de flestes playliste.

Den er da også med på P2-vært Stine Rosengrens klassiske playliste til et sommerbryllup. Men der er også masser af andre gode takter - fra tangoer og ungarnsk dans til musicalmusik.

Du kan høre hele playlisten i linket herunder - og nogle af de enkelte numre nedenfor. Her får du dem også præsenteret, så du kan tale med om musikken!

Niels W. Gade: Brudevals

Ligegyldigt om brylluppet er stort eller lille og om brudeparret er 25 år eller 60, så danser man Brudevalsen. Det er en bryllupstradition i Danmark - og kun her!

Den skyldes komponisten Niels W Gade, der for snart 200 år siden skrev en ballet, hvor de elskende til sidst kaster sig ud i en vals. Gade selv var faktisk ikke vild med valsen og var tæt på at slette den igen, men balletmester Bournonville holdt fast, og nu er brudevalsen blevet symbol på to, der tør kaste sig ud i livets dans.

Dengang var vals en meget moderne danseart, så det er ikke sært, at melodien snart bredte sig udenfor Det Kgl Teater. Men ingen musikstykker har siden kunnet rokke ved dens position som bryllupsfavorit på dansegulvet.

0:00

Torben Enghoff: Tango d’amour

Det lyder som soundtracket til en film man kender, og alligevel ikke helt kan huske hvordan ender.

Får de elskende hinanden til sidst? Musikken slutter som et åbent spørgsmål.

Saxofonisten Torben Enghoff er komponisten bag denne amorøse tango, der blev spillet af DR Underholdningsorkesteret ved en Kærestekoncert.

0:00

Georgs Pelecis: Blossoming Jasmine

En poetisk titel på et stykke for akkordeon og strygere, skrevet af den nulevende lettiske komponist Georgs Pelēcis.

Han er født i Riga i 1947, og har studeret hos Aram Khatjaturjan på konservatoriet i Moskva. Derudover har han arbejdet på universiteterne i Oxford og Cambridge, bl.a. med tidlig musik.

Du skal selvfølgelig bare høre musikken, men det er meget godt at kunne blære sig med lidt baggrundsviden, mens du sipper velkomstdrink i sensommersolen - eller prøver at holde fast i de sidste gæster til brylluppet.

0:00

Jacob Gade: Tango Jalousie

Tango Jalousie er komponeret af Jacob Gade, og regnes for det mest spillede danske musikværk rundt om i verden.

Det er en tango, der oprindelig blev skrevet til en stumfilm i 1925, da Jacob Gade var kapelmester i biografen Paladsteatret i København.

Indtægterne fra nummeret bliver i dag uddelt som legater til musikere.

0:00

Andrew Lloyd Webber: All I Ask of You

Denne skønne kærlighedsduet fra musicalen “Phantom of the Opera” er en tryglende bøn om at blive elsket, af den man elsker.

En bøn og en tro på, at kærlighed kan sejre over mørke, ondskab, frygt og fortvivlelse. Her er den sunget af Tuva Semmingsen og Joachim Knop ved en Kærestekoncert med DR Underholdningsorkesteret.

0:00

Vittorio Monti: Czardas

En czardas er en ungarsk dans og stykket her er skrevet som et spil for to ligeværdige parter.

Det består af syv dele i hvert sit tempo og toneart, og bruger man det som bryllupsmusik, er det oplagt at høre det som fortællingen om, hvordan livet for to kan udfolde sig over ugens syv dage.

0:00
FacebookTwitter