Podcast: På opdagelse i Carl Nielsens Symfonier

Det er Carl Nielsen år, og Mathias Hammer går på opdagelse i Nielsens 6 symfonier. Hvis du ikke kan vente til det bliver sendt i radioen, kan du hente alle seks udsendelser som podcast nu.

Du kan lytte til udsendelserne enkeltvis ved hjælp af de nedenstående links.

0:00

P2-vært og pianist Mathias Hammer går tæt på Carl Nielsens Symfoni nr. 1. Han søger årsagen til symfoniens optimistiske udtryk og finder bl.a. svar i komponistens nyforelskelse og stemningen i København i 1890'erne. Undervejs får han hjælp af dirigent Michael Schønwandt, musikkritiker Jakob Levinsen og historiker Barbara Zalewski.

0:00

I sin Symfoni nr. 2, De fire temperamenter, portrætterer Carl Nielsen ikke bare de menneskelige arketyper. Han beskriver det hele menneske. Med udgangspunkt i musikken søger Mathias Hammer ind til sindets grundfarver og dermed ind til mennesket Carl Nielsen. Undervejs får han hjælp af parterapeut Dorthe Nørlev, dirigent Michael Schønwandt og musikkritiker Jakob Levinsen

0:00

Carl Nielsens Symfoni nr. 3, Sinfonia Espansiva, er en symfonisk skabelsesberetning. Den begynder med astronomisk energi i 1. sats. Men den mister sidenhen pusten og slutter med noget der minder om en melodi fra Højskolesangbogen. Hvorfor? Det søger Mathias Hammer svar på og får hjælp af dirigent Michael Schønwandt, musikkritiker Jakob Levinsen og astrofysiker Tina Ibsen.

0:00

Carl Nielsens Symfoni nr. 4, Det Uudslukkelige, er komponeret i skæbneåret 1914, hvor både verdenskrig og personlige kriser gjorde livet vanskeligt for komponisten. Musikken er konfliktfyldt og dissonerende, men ender alligevel i triumf. Hvad vil Carl Nielsen udtrykke med det? Mathias Hammer tolker symfoniens budskab og drager paralleller til andre kunstformer. Han får hjælp af dirigent Michael Schønwandt, professor ved Københavns Universitet Martin Zerlang samt forsknings- og samlingschef ved Statens Museum for Kunst Peter Nørgaard Larsen.

0:00

Carl Nielsens Symfoni nr. 5 er som en kamp mellem det gode og det onde. Men der er ingen vinder. Snarere en accept af kontrastfyldt sameksistens. Det er konklusionen, når Mathias Hammer går på opdagelse i Carl Nielsens næstsidste symfoni. Undervejs får han hjælp af dirigent Michael Schønwandt, musikkritiker Jakob Levinsen og sognepræst Anna Mejlhede.

0:00

Carl Nielsens Symfoni nr. 6, Sinfonia Semplice, adskiller sig markant fra de forrige symfonier. Men er den skrevet af en komponist, der famler i blinde efter nye veje? Eller er det i virkeligheden et mesterværk, der er langt forud for sin tid? Det søger Mathias Hammer svar på. Han får hjælp af dirigent Michael Schønwandt, musikkritiker Jakob Levinsen og komponist Pelle Gudmundsen-Holmgreen.

Hvert program varer ca. 30 minutter og efterfølges af symfonien i sin helhed.

Facebook
Twitter