Provokerende verdensstjerne giver koncert i Danmark - helt gratis

Den 43-årige stjernepianisten Valentina Lisitsa har nu annonceret en gratis koncert i Aarhus i slutningen af februar.

Valentina Lisitsa er kendt for Youtube, provokerende holdninger til Krim-konflikten - og som pianist. Nu giver hun gratis koncert i Aarhus.

Ukainsk-amerikanske Valentina Lisitsa stikker ud i den klassiske musik - både med sin karrierevej og sin åbenmundede holdning til konflikten mellem Rusland og Ukraine.

Men også med sine gratis koncerter: Lisitsa vælger simpelthen nogle gange at komme og spille gratis, hvis hun alligevel er i "nærheden". Og det er hun den 28. februar, hvor hun - to dage efter en koncert i Stockholm - spiller gratis koncert i Sankt Lukas Kirke i Aarhus.

Valgte Aarhus fordi byen er kulturhovedstad

Det er amatørpianisten Rune Udi Jørgensen, der har trukket den populære pianist til.

- Der er jo langt fra kirken i Aarhus til Royal Albert Hall i London, men Valentina er usnobbet og spiller alle steder – endda på en togstation, hvis der står et gammelt klaver, siger han i pressemeddelelsen.

Valentina Lisitsa tilbød selv i januar at give et par gratis koncerter, og omkring 350 konservatorier, koncertarrangører og private fans skrev til hende, om hvorfor hun lige præcis skulle vælge at spille hos dem.

- Et af mine argumenter for at få overtalt Lisitsa til at komme til Aarhus var netop Europæisk Kulturhovedstad 2017, fortæller Rune Udi Jørgensen.

Valentina Lisitsa.

​Brød igennem på Youtube

Lisitsas karriere er ukonventionel, ikke mindst indenfor klassisk musik. Hun har levet som koncertpianist siden 1990'erne, men karrieren kom ikke ud af stedet: Valentina havde hverken en fuld koncertkalender eller nogen nævneværdige album-udgivelser.

I 2007 begyndte hun at lægge optagelser af sine optrædener ud på Youtube - og det kickstartede i den grad karrieren. Den dag i dag har Valentina Lisitsas videoer tilsammen 133 millioner visninger - og senest har hun kørt en sag i medierne mod Sony, der har fået lukket et af pianistens populære klip: De mener nemlig, det er legendariske Gelnn Gould, der spiller på Lisitsas Youtube-kanal!

Også de seneste år har Lisitsa også vakt opsigt et andet sted på internettet, nemlig Twitter, hvor hun lufter sine skarpe holdninger til konflikten mellem Ukraine og Rusland. Siden Krim-konflikten eskalerede i 2014 har Lisitsa kritiseret det ukrainske styre og støttet de prorussiske seperatister med et utal af meningstilkendegivelser.

I april 2015 fik de i mange holdningstilkendegivelser Torontos symfoniorkester til at aflyse deres koncerter med Lisitsa, som de mente var "provokerende" og altså utilstedelige.

Men Lisitsa har stadig mange steder at spille - deriblandt altså Sankt Lukas Kirke i Aarhus.

Sådan får du billet

  • Koncerten spilles den 28, februar klokken 19.30 i Sankt Lukas Kirke, Aarhus.
  • De 500 gratis billetter bliver tilgængelige mandag den 13. februar klokken 10.00 via www.mmpiano.dk eller fysisk til afhentning hos Pianoværkstedet i Grønnegade, Aarhus.
  • Hvis du ikke når at få billet, bliver koncerten også livestreamet til Lisitsas flere hundrede tusinde fans.

P2 LIVElige nu
DR PigeKorets Jul

18.30 - direkte fra Koncerthuset. DR PigeKoret fejrer julen med lige stor nysgerrighed og kærlighed til de gamle julesange og traditioner. Miraklet i Bethlehem ses med Jomfru Marias øjne som en kærlighedsfortælling, der kulminerer i Jesu fødsel. DR PigeKoret m.fl. Dirigenter: Phillip Faber, Susanne Wendt, Clara Smedegaard. Vært: Celine Haastrup. www.dr.dk/p2