Richards cello er en forfalskning. Men den kan stadig brumme dybt og lyde som en hamster

Se hvordan cellisten Richard Krug mestrer både dybe og høje toner. Og lever med, at hans egen cello er en forfalskning.

Når 13-årige Lille lørdag aften går på scenen i finalen på 'Vidunderbørn' på DR1, spiller hun på verdens bedste instrument.

I hvert fald, hvis man spørger Richard Krug, der selv er cellist i DR SýmfoniOrkestret.

Som du kan se i videoen ovenfor, kan celloen nemlig spille dybere, end mange mennesker kan synge - og favner også tonelejet for både mande- og kvindestemmer.

- Og helt heroppe, hvor en hamsters lyd ligger, siger Richard Krug.

Spiller på en forfalskning

De fleste værktøjer, vi bruger i det 21. århundrede, har ændret form og funktionalitet i løbet af de sidste hundreder af år.

Men ikke celloen og violinen, der har haft præcis den samme form siden Stradivari og andre italienske violinbyggere i begyndelsen af 1700-tallet fandt den perfekte form og størrelse på instrumenterne.

Der findes kun 63 celloer tilbage af de 70-80, som Antonio Stradivari byggede i sin livstid. De instrumenter er selvfølgelig rigtig mange penge værd, mere end Richard Krug kommer i nærheden af.

I hans egen cello står der, den er bygget af Guarneri - en anden berømmet italiensk instrumentbygger. Men det passer ikke, medgiver den professionelle cellist:

- For mig, som spiller, er det afgørende, hvordan den lyder og hvad den kan - ikke om det er den ægte vare. Den ville jeg alligevel aldig kunne betale, siger han.

Se finalen i Vidunderbørn lørdag aften klokken 20.30 på DR1

Facebook
Twitter
Emner: