Rossinis Otello – en fest for tenorer

Ugens opera på P2

Der skal hele tre velsyngende tenorer til at synge Rossinis opera Otello. Og så er der oven i købet to mindre tenorroller. Rossini fedtede ikke med ambitionerne, da han gik i gang med at sætte Shakespeares berømte skuespil i musik.

Til gengæld vil Shakespeare-nørder sikkert tage sig til hovedet, for Rossini havde ingen fine fornemmelser. Han skar handlingen til, så den passede ham, og derfor er den onde Jago, der sætter handlingen i gang, nedtonet til – vil nogen mene – uigenkendelighed, mens Rodrigo, der hos Shakespeare er en mindre birolle, har fået en af operaens skønneste arier.

Men pyt med det. Rossini øser gavmildt af sin melodiske åre, og Otello er fuld af noget af den bedste musik Rossini skrev. Virtuos og følsom, en stemmefest der også går lige i hjertet.

HANDLING

Handlingen er i Otello er enkel. Den onde Jago ønsker at skade hærføreren Otello, og det gør han ved at plante en forfærdelig mistanke: Otellos hustru er ham utro med Rodrigo. Det passer ikke, men Otello smittes af en jalousi, der vokser sig så stor, at han ender med at dræbe sin elskede Desdemona.

I 1. akt vender Otello tilbage til Venedig. Han har ledet flåden og slået tyrkerne på flugt. Otello hyldes som en helt. Dogen belønner Otello, som er afrikaner, ved at gøre ham til statsborger i Venedig. Iago og Rodrigo skumler af raseri og beslutter at fælde Otello.

Desdemona fortæller sin fortrolige Emilia, at hun frygter sin fars vrede. Han hader nemlig Otello, og hvad værrre er: Han ved ikke, at Desdemona og Otello har giftet sig i hemmelighed.

Desdemonas far kommer nu med Rodrigo, som han ønsker, at Desdemona skal gifte sig med. Faren ønsker, at Rodrigo skal gå til Dogen og sige, at Otello lægger planer mod Venedig. Så kommer Desdemona og faren fortæller hende om sine planer: At hun skal giftes med Rodrigo. Hun får et chok, ikke lige den reaktion Rodrigo havde forventet.

Og for at gøre ondt værre: Nu kommer Otello og ser Desdemona sammen med Rodrigo, mens der synges bryllupssange. Han bliver rasende jaloux og råber, at hun allerede ER gift – med ham. Desdemonas far bliver rasende og Rodrigo sværger hævn.

I 2. akt opsøger Rodrigo Desdemona for at gøre sine hoser grønne, men hun afviser ham. Emilia frygter for hendes sikkerhed og prøver at finde en måde hun kan få hende i sikkerhed. Iago og Otello mødes og Otello lufter sin mistanke: at Desdemona er ham utro med Rodrigo. Iago har fået fingre i et kærlighedsbrev, som Desdemon har skrevet til Otello. Han viser det nu til Otello men siger, at det var bestemt for Rodrigo. Otello bliver rasende jalousi og konfronterer Desdemona med anklagen. Hun er helt uforstående og erklærer sin uskyld. Men jalousien fortærer Otello, og han beslutter at dræbe Desdemona.

I 3. akt er vi i Desdemonas sovekammer. I det fjerne høres en gondolier synge en sang. Desdemona er fortvivlet og synger en sang om en veninde hun havde, der blev ramt af en stor hjertesorg. Sangen afbrydes af et uvejr – et uhyggeligt varsel. Desdemona sender Emilia bort og lægger sig til at sove.

Så kommer Otello ind. Han ser den sovende Desdemona og forestiller sig, at hun drømmer om Rodrigo. Han slås af hendes skønhed, men gør sig hård. Desdemona vågner og bedyrer igen sin uskyld. Men Otello nægter at tro hende og dræber hende.

Så kommer der folk til. Og de fortæller, at Iago er død, men at han afslørede sit bedrag inden han døde. Det går op for Otello, at han er blevet ført bag lyset og at Desdemona virkelig var uskyldig. Fortvivlet tager han livet af sig selv.

Facebook
Twitter