Sådan bliver toiletskyl og skænderier forvandlet til en symfoni i dansk boligblok

I morgen indtager et kæmpe symfoniorkester en hel boligblok i Københavns nordvestkvarter.

Stykket 'Grand Ensemble' bliver noget af en udfordring for Copenhagen Phils 65 musikere, da de skal spille spredt på forskellige altaner og uden hverken dirigent eller mulighed for at høre hinanden. (Foto: Adrien Bargin © metropolis.dk)

Prøv at forestille dig, at din nabos endeløse toiletskyl bliver erstattet af den smukke lyd fra en harpe.

Eller at den sørgmuntre lyd af en cello fylder i dine ører i stedet for lyden af naboparrets evindelige skænderier i opgangen ved siden af.

For beboerne i 45 lejligheder i Københavns nordvestkvarter bliver dette drømmescenarie snart til virkelighed.

Fredag og lørdag indtager det symfoniske værk ’Grand Ensemble’ nemlig 45 altaner i Emaljehaven i Københavns nordvestligste hjørne, alt imens publikum vil sidde på græsset nedenfor og opleve musikken rejse fra altan til altan, etage til etage, opgang til opgang.

Manden bag projektet er den franske komponist Pierre Sauvageot.

- ’Grand Ensemble’ er en dialog mellem et symfonisk orkester med en masse musikere og en bygning. Musikerne fra orkestret bliver placeret på hver sin balkon, hvor de selvfølgelig skal optræde med deres instrument, men også med alle bygningens lyde.

’Grand Ensemble’ præsenteres som en del af kunst- og performancefestivalen Metropolis og er gratis at overvære. (Foto: philippe deutsch © metropolis.dk)

65 mand på 45 altaner

Sauvageot er kendt for at arbejde med elementer fra improvisationsmusik, lydkunst og klassisk musik og har siden 2001 været leder af Lieux publics, det nationale franske center for kunst i det offentlige rum. ’Grand Ensemble’ har tidligere været opført i Paris og Marseille, men vises nu for første gang uden for Frankrig.

Emaljehavens beboere er blevet interviewet i forbindelse med ’Grand Ensemble’s tilblivelse, og deres hverdagslyde og udsagn vil indgå som en central del af symfonien, som er blevet til i samarbejde med Copenhagen Phils 65 mand store orkester.

- Vi har ikke et øjeblik været i tvivl om, at vi gerne vil være med i dette spændende projekt. Det er lige i Copenhagen Phils ånd både at tage musikken ud af koncertsalen og samtidig møde publikum dér, hvor de har deres dagligdag, siger Uffe Savery, musikchef for Copenhagen Phil.

Hør Copenhagen Phil & Nikolaj Nørlunds 'Ønsker', mens du læser videre.

Symfoniens kongstanke er da også at åbne facaden på boligblokken og gennem musikken fortælle os om de mennesker, der bor der. ’Grand Ensemble’ har en varighed på cirka 40 minutter.

Copenhagen Phil gør en stor indsats for at bringe den klassiske musik i kontakt med befolkningen gennem anderledes koncertformer. (Foto: Adrien Bargin © metropolis.dk)

Spiller uden dirigent

Stykket bliver noget af en udfordring for Copenhagen Phils 65 musikere, da de skal spille spredt på forskellige altaner og uden hverken dirigent eller mulighed for at høre hinanden.

Det får dog ikke Savery – der er tidligere frontmand i slagtøjsduoen Safri Duo – til at ryste på hånden. For ved siden af det traditionelle orkestervirke gør Copenhagen Phil nemlig en stor indsats for at bringe den klassiske musik i kontakt med befolkningen uden for koncertsalen og gennem anderledes koncertformer.

Hør Safri Duos Played-A-Live (The Bongo Song), mens du læser videre.

- Noget af det, som gør dette projekt ekstra interessant, er, at værket tilpasses til netop dét sted, hvor det opføres med lyde fra beboernes hverdag, som smelter sammen med musikken, lyder det fra Uffe Savery.