Sangere raser over operachefs udtalelse: Det kan være godt ikke at vide hvor huslejen skal komme fra

Chefen for Den Jyske Opera har gjort sig godt upopulær hos danske operasangere.

Philipp Kochheim bliver skarpt kritiseret af danske operasangere, efter at han har sat, at de ikke er "sultne" nok og mangler "ild i øjnene". (Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup)

Danske sangere er ikke "sultne" nok og mangler "ild i øjnene" - og der skal også være plads til "spænding" i kunstens verden.

Sådan har chefen for Den Jyske Opera, Philipp Kochheim, udtalt for nylig - og de ord har nu fået danske operasangere til at hæve stemmen.

I et debatindlæg kalder Skuespillerforbundets operaudvalgchefens udtalelse for "uklædelig". Og på Facebok opfordrer et af udvalgets medlemmer, tenorsangeren Mathias Hedegaard, Den Jyske Operas bestyrelse til at indkalde Kochheim til en samtale.

- Det er meget bekymrende, at bestyrelsen accepterer, at en chef mener, at arbejdsmiljøet på Den Jyske Opera kan blive for komfortabelt, siger han til dr.dk/klassisk.

- Det kan aldrig være en chefs opgave at ønske sig flere spændinger på arbejdspladsen.

Godt ikke at kende sin indtægt

Kochheim kom til Danmark som ny chef for Den Jyske Opera i Aarhus i 2017. I et interview i magasinet Sceneliv har han nu udtalt sig om de danske sangere, som han i flere tilfælde har fravalgt i Aarhus til fordel for udlændinge på scenen:

- Det sociale system er så fantastisk her, at sangerne måske ikke er så sultne som andre steder. Jeg mødte mange gode sangere, men nogle af dem manglede ild i øjnene. Ubevidst har de det måske sådan, at får de ikke den ene kontrakt, så får de den anden, sagde Philip Kochheim.

- For et ungt og kunstnerisk talent eller en sangstuderende, kan der nogle gange være noget godt i det der med ikke at vide, hvor man får huslejen fra i næste måned.

Men det viser, at Kochheim ikke forstår forholdene for danske sangere, svarer operasangerne. Ifølge dem er der slet ikke arbejde nok til alle, og flere nyuddannede er nødt til at arbejde med noget helt andet end operasang, skriver de i deres svar.

- Frustrerede, arbejdsløse operasangere uden mulighed for dagpenge er åbenbart dem, Kochheim mener har mest "ild i øjnene" og virker mest "sultne".

- Med den holdning stiller han spørgsmålstegn ved den danske model og udviser som chef et syn på magtforhold, vi må tage afstand fra, skriver operaudvalget i magasinet Sceneliv.

Rystet over tavs opera

På Facebook har operasangeren Ingeborg Børch, der arbejder som freelancer fra Berlin, også gjort sine udenlandske kolleger opmærksomme på sagen med et indlæg på engelsk:

- Bundlinjen er: Her er chefen for Danmarks næststørste operahus, som offentligt glorificerer princippet om "korsfæstelsen af den sultende kunstner" og ønsker at fastholde og kontrollere os i troen på, at kun sådan vil vi vise vores sande potentiale, skriver hun.

DRs radiokanal P2 har været i kontakt med Den Jyske Opera, men her har hverken bestyrelsesformand Marianne Bedsted eller operachefen Phillip Kochheim selv nogen kommentarer til sagen.

Det overrasker sangeren Mathias Hedegaard:

- Det er faktisk ret rystende. På den måde siger de, at både han selv og bestyrelsen står bag de her udtalelser, siger han.

- Jeg havde nok regnet med at de ville finde en undskyldning, eller at det handlede om en misforståelse på en eller anden måde.

Facebook
Twitter