Se eksperternes råd: Sådan finder du din favoritmusik når du streamer

Det kan være en jungle at finde rundt i streamingtjenesterne, ikke mindst for klasssisk musik. Men der er hjælp at hente lige her.

Der findes utallige indspilninger af de fleste klassiske værker - så det kan være svært at hitte rede i dem og finde de rigtig gode på streamingtjenesterne. Her er et par fif til, hvordan du gør. (Foto: Bruce Mars / Thomas Kinto. Collage: dr.dk)

Det kan være nærmest umuligt at søge den rigtige musik frem på Spotify, Apple Music og de andre musikalske streamingtjenester.

I hvert fald hvis du gerne vil høre klassisk musik, hvor du både skal have styr på komponist, orkester, solist og dirigent.

Loading preview...

Men bare rolig, der er hjælp at hente.

Læs også

Derfor er det så umuligt at finde din yndlingsmusik, når du streamer

Vi har sat to musikeksperter stævne, og bedt dem give deres bedste råd til at komme i gang med at lytte til klassisk musik i streamingens tidsalder.

Den ene er Jens Cornelius fra DRs klassiske radiokanal, P2, den anden er afdelingsleder i DR Musiktjenester, Thomas Dose.

Her giver de dig råd til, hvordan du bedst finder de klassiske indspilninger, du har lyst til at høre.

0:00

Loading preview...

Til dig, der bare gerne vil høre klassisk

- Der er nogle brugere, der bare gerne vil høre noget klassisk musik. Det kan alle tjenesterne levere, hvis man bare søger på 'classical music'. Det er en god måde at komme i gang på, lyder rådet fra Thomas Dose.

Jens Cornelius bruger også Spotify, når det skal gå hurtigt, men henviser også til en platform, de fleste nok er bekendt med:

- Youtube er kæmpestort indenfor klassisk musik. Her kan man både finde komplette operaer, hele koncerter, tv-klip, trailere og liveoptagelser med de største legender og de nyeste talenter.

Og så råder Cornelius til, at man altid søger på engelsk:

- Du skal kende de engelske titler og genrebetegnelser, og du skal for eksempel skrive 'piano concerto' i stedet for 'klaverkoncert'. Og hvis du skriver 'Tjajkovskij' på dansk, får du nogle helt andre resultater, end hvis du skriver 'Tchaikovsky' på engelsk.

Til den letøvede

Hvis du allerede ved, at du er helt vild med Puccinis opera 'La Boheme' eller gerne vil høre Leonard Bernstein dirigere Beethovens 9. symfoni, så skal du prøve kræfter med streamingtjenesten Idagio, lyder det fra både Thomas Dose og Jens Cornelius.

- Idagio er en tysk tjeneste, der både er brugervenlig og minder om det, man kender fra f.eks. Spotify. Og man kan godt abonnere på den som dansker, lyder det fra Thomas Dose.

Cornelius stemmer i:

Loading preview...

- Idagio er en slags klassisk Spotify, der både har styr på både deres metadata og lydkvalitet. Og så leverer de en lækker app.

Til superlytteren

Er du allerede en erfaren aficionado udi den klassiske musiks verden, så anbefaler de to eksperter, at du kaster dig over enten Roon eller Naxos Music Library:

- Naxos Music Library er fuldstændig specialiseret. Du kan søge på kryds og tværs, og du får altid det, du beder om. Tjenesten er lidt som et gammeldags bibliotek; usexet, men du får altid det, du beder om. Deres udvalg er helt enormt, siger Jens Cornelius.

- Tjenesten er målrettet biblioteker og institutioner, så brugerfladen er meget gammeldags, men til gengæld har de alle klassiske plader i verden.

Thomas Dose er mere til tjenesten Roon:

- Roon er godt, hvis man er lidt mere teknisk interesseret. Den tjeneste tilbyder en måde, hvorpå man kan integrere sin egen musiksamling med f.eks. Tidal eller andre musiktjenester. Det er dog svært at sætte op, og det er også dyrt, da man både skal betale for Roon og Tidal.

- Men det er ikke til at komme uden om, hvis man vil have det bedste af det bedste.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter