Se Kristians vilde evne: Kan høre alle musikkens toner - udenad!

Kristian Jørgensen har absolut gehør og kan navngive alle toner, han hører - uden at kigge først.

Der er mange, der kan synge rent. En hel del kan også spille toner på et instrument.

Men kun et ud af 10.000 mennesker har absolut gehør og kan sige, hvilken tone, der bliver spillet- uden at se på instrumentet, der spiller. En af dem er den danske jazzviolinist Kristian Jørgensen, der har haft absolut gehør, siden han var fem år.

I videoen herover kan du se hjerneforskeren Peter Lund Madsen udfordre Kristian med toner og akkorder - et klip fra udsendelsen 'Mesterhjerner', der sendes tirsdag aften på DR K.

Svarer til at alle var farveblinde

I P1 Morgen tirsdag fortalte Kristian Jørgensen, at tonerne for ham er lidt ligesom farver:

- Vi er ikke dybt imponerede over, at vi kan se, at væggen er blå. Det er den bare. På samme måde kan jeg høre, at det er et D, siger han:

- Det svarer måske lidt til, hvis vi allesammen var farveblinde, og så var der nogle ganske, ganske få, der kunne se farverne.

Stimuleret med musik som barn

Peter Lund Madsen forklarer, at den særlige evne sandsynligvis skyldes, at Kristian Jørgensens hjerne er blevet stimuleret med musik på de rigtige tidspunkter i hans barndom. Det gør, at hjernen ikke smider informationen om lydbølger væk som noget overflødigt:

- Barnehjernen er ikke i stand til at lave en musikalsk oplevelse. Den er måske i nærmere kontakt med den helt primære information, siger Peter Lund Madsen til Kristian Jørgensen i programmet 'Mesterhjerner'.

- Fordi du er blevet stimuleret på det rigtige tidspunkt, så har du holdt fast i den her evne, selvom du også fik evnen til at opleve det store musikstykke.

Kommer ikke på skideren på scenen

Og den forklaring går udmærket i spænd med Kristian Jørgensens barndom, hvor hans far som musikskolelære tit spillede på klaver og hørte musik derhjemme.

I dag giver det absolutte gehør Kristian Jørgensen en fordel, når han står på scenen med jazzmusikere, der vil improvisere:

- Jeg skal ikke forhøre mig om, hvad toneart, de I har gang i. Jeg kan kende farven lige med det samme. På den måde kommer jeg ikke for alvor på skideren, siger Kristian Jørgensen til P1 Morgen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk