STEM Nu skal verdens bedste klassiske musik kåres - hvad er din favorit?

Danskernes klassiske favoritter skal findes. Nominer din yndlingsmusik til Klassisk Top 50 lige her.

Der findes mere musik, end du kan nå at lytte til på et helt liv. Men der er også musik, du vil huske for altid.

Nu skaber P2 og dr.dk/klassisk danskernes Top 50 over klassisk musik. Så det er tid til, at du fortæller, hvilket stykke klassisk musik der er det absolut bedste - ifølge dig!

Det kan være, du blev rørt til tårer over de sitrende violiner, eller at paukeslagene gav dig en mavepuster, første gang du hørte dem. Det kan være musik, der minder om død og ulykke eller om forår og forelskelse. Det er lige meget - bare det er det bedste for dig!

Nomineringsperioden er slut - tak til alle der indstillede deres favorit til Klassisk Top 50 2018!

Omkring 1.000 danskere har allerede har nomineret en favoritklassiker En af dem er er Mikael Arendt Laursen, der skriver:

- Jeg lærte den klassiske musik at kende gennem min far, som desværre kun blev 46 år gammel. Hvert år til jul hørte han Händels ’Messias’ for fuld udblæsning, og dette værk har fulgt mig lige siden. Jeg lytter til det i forbindelse med både påske og jul og har fundet samme indspilning, som han lyttede til.

Du kan læse flere nomineringer fra musikglade danskere nederst i den her artikel.

Sidste chance for at nominere din egen klassiske favorit er søndag den 9. september klokken 11.00. Og fra den 16. september begynder den spændende nedtælling, hvor Top 50 præsenteres stykke for stykke, ledsaget af de spændende minder og meninger I har om værket.

Fredag den 5. oktober afslører vi de værker, som er blevet højst placeret i dette års Klassisk Top 50 på P2. Det sker ved en koncert med DR SymfoniOrkestret.

Læs flere nomineringer til Klassisk Top 50:

Mette Nyfjord nominerer Dvoraks 9. symfoni Jeg spillede Dvoraks 9. symoni i ungdomssymfoniorkesteret Faust (2009) og fik derved dybere kendskab til musikken end jeg tidligere havde haft. Når jeg i dag lytter til denne sats, mindes jeg de fantastiske oplevelser jeg fik med orkesteret Faust. Og så er det bare så smukt et stykke musik.

Christian Juhl Mølgaard nominerer Beethovens 7. Symfoni, anden sats Så enkel, men så elegant, så fængslende. En puls, vedvarende, insisterende. Nostalgi, inderlighed, længsel, forventning. Satsen rummer det hele – og taler til alle.

Annemette Popp nominerer Carl Nielsens 3. Symfoni, ’Espansiva’ Jeg hørte den første gang, da jeg var i begyndelsen af 20’erne til en torsdagskoncert i Radiohuset på Rosenørns Allé. Jeg kendte kun hans sange, men blev fuldstændig slået bagover af symfoniens temaer, klange og stemninger. Det har været min favoritsymfoni siden.

Hans Jørgen Knudsen nominerer J.S Bachs kantate ’Schafe können sicher weiden’ Dette stykke musik kan simpelthen få en til at komme helt ned i gear efter en stresset dag. Hvis musik er helbredende, er dette et godt eksempel og en virkelig god medicin.

Joan Jensen nominerer Prokofiev: 'Dance of the Knights' Jeg har hørt dette stykke musik mange gange, og hver eneste gang rejser hårene sig på mig. Det er fantastisk! De dybe toner iblandet høje - jeg ville gerne have gået op ad kirkegulvet til dette stykke musik, men det mener min kommende mand er upassende, fordi musikken kan virke lidt dyster. Jeg synes nu, det er smukt.

Poul Christian Koppelgaard nominerer ‘Agnus Dei’ fra Verdis ‘Requiem’ Har hørt Verdis ’Requiem’ mange gange, særlig ’Agnus Dei’-delen berører mig dybt hver gang. Når jeg en gang skal forlade denne verden, håber jeg, at nogen vil spille den for mig. Smukkere afsked med jordelivet kan men ikke få.

Jan Hyrum nominerer Dvořáks 'Den nye verden’ Det er den første symfoniske koncert, jeg i en alder af ca. 10 år hørte 'live' sammen med mine forældre. Og jeg synes stadig, det er noget af det bedste og mest melodiske orkestermusik, der findes, og som kan tåles at blive hørt igen og igen.

Rie Tambour nominerer 2. sats af Bachs koncert i C-mol for obo og violin, BWV 1060 Det er et meget smukt og poetisk stykke musik - i mit stille sind kalder jeg det en pas de deux for obo og violin. Instrumenterne 'danser' smukt og harmonisk sammen, fletter sig ind i hinanden og ud igen, og skiftes til at træde i baggrunden for at lade den anden stråle. Ligesom i et godt og harmonisk parforhold. Hver gang jeg hører stykket, ser jeg et par balletdansere for mig. Der kunne laves en smuk koreografi til det. Mon der er nogen, der allerede har gjort det?