Stine blev lagt ned af forloren italiener: Tårerne trillede og jeg fik gåsehud

P2's Stine Rosengren er vild med et stykke italiensk musik fra 1600-tallet - også selvom det måske i virkeligheden blev skrevet i Sovjetunionen i 1970'erne.

- Jeg lagde mig ned på gulvet og så lod jeg mig fuldstændig omsvøbe af den her musik. Og tårerne trillede, og jeg fik gåsehud.

Sådan fortæller P2-vært Stine Rosengren om hendes første møde med værket 'Ave Maria' i videoen, som du kan se øverst på siden.

En lærer på Musikkonservatoriet gav hende en cd med den lettiske sanger Inese Galante, og Stine Rosengren satte den på derhjemme med træk på skuldrene.

Men ét af numrene fik hende pludselig til at smide alt, hvad hun havde i hænderne og lægge sig fladt ned, bogstavelig talt. Den dag hørte Stine Rosengren igen og igen 'Ave Maria', som hun på cd-omslaget kunne se var skrevet af af den italienske 1600-tals komponist Giulio Caccini.

- Jeg synes virkelig tiden står stille, alt bliver tilgivet. Det er den sårbarhed i musikken, der er så fin, siger Stine Rosengren, der nu har nomineret værket til Klassisk Top 50, hvor P2 og dr.dk/klassisk beder alle danskere om at nominere deres klassiske favoritter.

Sovjet-guitarist gav sine sange til døde og anonyme

Men, der er et men: For det er formentlig slet ikke Giulio Caccini (1551 – 1618), der har skrevet 'Ave Maria'. Faktisk er værket hverken skrevet i Italien eller i 1600-tallet, men i Sovjetunionen omkring 1970.

Her sad den russiske guitarist og lutspiller Vladimir Vavilov (1925-1973) og arbejdede på et album til det store sovjetiske pladeselskab Melodiya. De fleste af sangene skrev han selv, men han angav enten komponisten som anonym eller som en knapt så kendt komponist fra renæssancen.

Hvorfor? En forklaring, der går igen flere steder på internettet er, at Vavilov var bange for, at pladeselskabet aldrig ville udgive melodier skrevet af en relativt ukendt sovjetborger.

Efter sovjetunionens opløsning blev 'Ave Maria' spredt fra øst mod vest med den forlorne italienske komponist på noderne. Blandt andet var netop Inessa Galantes udgave, som Stine Rosengren hørte, med til at gøre værket kendt.

Hør den her - artiklen fortsætter nedenunder:

0:00

Caccini lægger stadig navn til

Stine Rosengren er i dag godt klar over den spegede affære.

- Det lyder jo ikke som af nyere dato. Det lyder som noget romantisk fra 1800-tallet. Jeg ved godt, det ikke er Caccini, der har skrevet det, men man ved jo ikke med 100 procents sikkerhed, hvem det så er. Så man kalder den 'Ave Maria af Caccini', siger Stine Rosengren.

Hun hører stadig værket engang imellem - men ikke for tit:

- Det skal ikke spilles for tit, for det skal ikke miste sin værdi, som hun siger.

Iøvrigt bliver 'Ave Maria' stadig fra tid til anden fejlkrediteret i indspilninger som et værk af Caccini. Blandt andet står 1600-talskomponisten som ophavsmand i covernoterne til en udgave med den berømte italienske tenor Andrea Bocelli.

Facebook
Twitter