Stjernedirigent ramt af sygdom efter danske koncerter - nu flyver redningsmanden sig selv til podiet

Dirigenten Michael Tilson Thomas var for syg til at rejse videre fra Aalborg med London-symfonikerne. En finsk dirigent tager over - og sidder selv i cockpittet på rejsen.

Michael Tilson Thomas er blevet syg efter to koncerter i Danmark - så tirsdag tog Dima Slobodeniouk sit eget fly til Finland, hvor han erstatter stjernedirigenten på podiet.

London Symphony Orchestra er kendt som et af verdens allerbedste orkestre - og for at spille heroisk musik i film som Superman, Star Wars og Harry Potter.

Men efter to dage med koncerter i Aalborg og København, måtte orkestrets gæstedirigent, Michel Tilson Thomas, lægge helterollen på hylden:

Han er for syg til at rejse med fra Aalborg til Finland, hvor orkestret i aften giver den sidste koncert på deres turné.

Sidder selv i cockpittet på vej til podiet

I al hast har orkestret derfor hyret finske Dima Slobodeniouk. Han er chefdirigent for det lettiske symfoniorkester - og så har han også flycertifikat!

Derfor kunne den 42-årige russiskfødte dirigent tage en heroisk selfie af selv bag roret i cockpittet, da han tidligere i dag fløj til Finland.

Artiklen fortsætter under billedet.

Dima Slobodeniouk i sit fly på vej til Finland. (© Dima Slobodeniouk)

Her møder han London-symfonikerne og skal på få timer gøre sig klar til at stå på podiet og føre orkestret gennem Brahms 2. klaverkoncert og danske Carl Nielsens 5. symfoni.

Slobodeniouk er iøvrigt ikke helt uvant med dansk musik - han har tidligere blandt andet indspillet værker af komponisten Vagn Holmboe (1909 - 1996).

"Dirigent-virus" i omløb

Ifølge den klassiske nyhedsblog Slipped Disc er der for tiden en "dirigent-virus" i omløb: hele seks større dirigenter måtte aflyse koncerter i går.

Ud over Michael Tilson Thomas tæller listen også stjernedirigenterne Gustavo Dudamel, Yannick Nézet-Séguin og Kirill Petrenko.

Ifølge blogskribenten Norman Lebrecht plejer de at være sikre "showheste", der ikke aflyser uden grund.

Men måske har dirigenterne alligevel spændt sig selv for hårdt for i et forsøg på at lege Superman...?

Rettelse: Det har tidligere fremgået, at Michael Tilson Thomas er ny chefdirigent i London. Han er derimod gæstedirigent - den nye chefdirigent for London Symphonic Orchestra hedder Simon Rattle.