Syv rekvier du skal høre

Mørketiden er begyndt. Vi har passeret Allehelgensdag, hvor man mindes de døde. Et rekviem er en messe for de døde.

Mozarts rekviem er et af hans smukkeste og mest gribende stykker musik. Det har sat en uopnåelig høj standard for eftertiden, og det har skabt utallige myter om Mozarts død.

Tusindvis af komponister har lavet musik over den gamle rekviemtekst. Den ældste version man kender, er skrevet af hollænderen Johannes Ockeghem i begyndelsen af 1400-tallet. Hvor mange der er kommet til siden, har ingen tal på. Og hvert år komponeres der nye bud i denne gamle genre.

Orgel eller symfoniorkester

Siden slutningen af 1800-tallet har der været meget vide rammer for, hvad man kan proppe ind i et værk med titlen "Requiem". Man kan lave om på teksten, oversætte den eller droppe den helt. Man kan citere de gamle gregorianske melodier fra den katolske dødemesse, eller man kan ignorere dem. Man kan bruge et symfoniorkester eller nøjes med et orgel. Og man kan få sit rekviem på hitlisten - det skete for musicalkomponisten Andrew Lloyd Webber.

Mozart og Verdi

De mest berømte rekvier er komponeret af Mozart og Verdi. Lige i hælene kommer Fauré. Brahms' rekviem er også utrolig populært, men et temmelig anderledes værk. Her på siderne kan du læse om værker, der kommer med hver deres bud på hvad et rekviem kan være.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk