Talent: To operaskoler for teenagere åbner i Danmark

Ikke mindre end to danske operakompagnier holder audition til opera-talentlinjer for teenagere. Tilbuddet er nyt i Danmark.

Den jyske Opera vil udvikle unge sangtalenter gennem ny talentlinje. (Foto: Tor Birk Trads © Tor Birk Trads)

Når Den jyske Opera i midten af juni holder audition til talentlinjen Talent U, er der tale om et unikt tilbud til unge sangtalenter i Danmark. Her kan teenagere lære discipliner indenfor klassisk musikdramatik også kaldet opera.

Men tilbuddet står ikke alene. Egnsteatret Operaen i Midten har overhalet Den jyske Opera med et mulehår, og kalder til audition med samme formål sidste weekend i maj.

”Det er unikt. Alle andre tilbud til den aldersgruppe bygger på helt andre typer sang, f.eks. musical”, siger Pernille Elimar, der står i spidsen for den nye talentskole hos Operaen i Midten.

Ikke helt opera - og dog

”Det betyder ikke, at eleverne skal synge opera, men de vil lære genren at kende, og talentlinjens slutproduktion vil blive skrevet i et klassisk tonesprog”

Hos Den jyske Opera tør man godt kalde sangstilen på Talent U for opera:

”Vi vil stimulere unge mennesker til at udøve og bruge opera i deres liv. De skal få øje på, at det er en vej man kan gå, men vi håber også, at kunstformen vil udvikle sig gennem de unges energi”, siger Lene Juul fra Talent U:

”Unge har en fantastisk åbenhed, og når jeg arbejder med unge i dagligdagen er det tydeligt, at de har overhovedet ingen fordomme overfor opera. De fordomme vi møder, kommer fra nogen, som er ældre. De unge går fuldstændig rent ind i det, og de elsker den der enorme energi og drivkraft, der er i Opera”

Børn på 11 år synger opera

Mens Den jyske Operas udviklingsprogram Talent U henvender sig til de 15 til 22-årige, går Egnsteatret Operaen i Midten endnu yngre. Her optager man børn ned til 11 års alderen:

”Vi har en rigtig god fornemmelse af den aldersgruppe” siger projektkoordinator Mads Gammelmark, der har erfaring fra et tidligere projekt med klassisk musikdramatik til børn.

Operaen i Midten hører hjemme i Holstebro, men talentskolen baserer sig på weekend-undervisning for at skolebørn fra hele landet kan deltage:

”Vi havde den første audition i februar, og der kom børn fra både København og Roskilde. Men vi mangler især nogle drenge, så nu kører vi en audition igen næste weekend”, fortæller han.

Operaen i Midten håber at kunne optage i alt 12-14 drenge og piger på Talentlinjen, men det er især drengene det kniber med:

Flest piger

”Der er jo generelt en skæv kønsfordeling til teater-aktiviteter i den alder. Der er bare flest piger, der vil synge og stå på en scene, men der ER drenge”, understreger Pernille Elimar, der allerede har udvalgt to drenge fra første audition.

Til sammenligning har Den jyske Opera mulighed for at optage 25-30. Men er der talentmasse nok i Danmark til at fylde to talentlinjer for teenagere med en operasanger i maven?

”Jeg er sikker på, at der er talent nok til begge linjer. Det kan godt være det går lidt trægt i starten, men vi vil ikke sænke barren. De skal indgå i et professionelt teaterprodukt, så de unge skal have et vidst niveau, når de starter”, siger Pernille Elimar.

Om talentmassen er tilstrækkelig stor vil helt konkret komme an på en prøve. Egnsteatret Operaen i Midten har audition lørdag d. 28. maj, mens Den Jyske Operas Talent U holder audition 19. juni.