5 skøre operahandlinger

Fjollede og underlige handlinger i opera er der nok af. Her er en håndfuld.

Mozart's "Cosi Fan Tutte" Salzburg, 2005. (Foto: HERWIG PRAMMER © Scanpix)

Bellini: Søvngængersken

Den unge, forældreløse pige Amina er forlovet med bonden Elvino. Men en morgen vågner hun op i sengen hos en anden, nemlig grev Rodolfo. Greven forklarer, at det er en uskyldig misforståelse, for Amina går i søvne. Ingen tror på det. Heldigvis går hun også i søvne næste nat, og alle bliver overbevist. Det er et meget, meget lille drama.

Mozart: Cosi fan tutte

To unge soldater diskuterer med en ældre og mere erfaren mand, som hævder, at kvinder ikke er til at stole på. De bestemmer sig for at afprøve det på deres egne kærester. De to soldater klæder sig ud som albanere (!) og lægger an på hinandens kærester. Det viser sig, at den gamle mand havde ret.

Heldigvis er Mozarts musik til operaen fuldstændig guddommelig!

Verdi: Trubaduren

Hvad angår historier om forbyttede børn er ingen opera mere forvirret end Trubaduren. Selv de bedste operabøger har problemer med at referere handlingen om sigøjnerkvinden Azucena, der hævder, at hun som ung kastede det ene af to forbyttede børn på bålet. Først da hun sammen med den tilbageblivende dreng, der nu er voksen, selv brændes på bålet, afslører hun over for den hævnlystne grev Luna, at den unge sigøjner, der lige er blevet brændt, var hans egen bror. Han havde aldrig været død, og de havde hele tiden været brødre. Eller også er pointen en helt anden…

Kuhlau: Røverborgen

Et trekantsdrama, der udspiller sig i riddertiden. Teksten af Oehlenschläger er meget ringe, og hovedrollernes navne minder alt for meget om hinanden: Aimar, Almarik og Adelaide. Der er en del forvekslinger og en fangeflugt, som lykkes, da man serverer sovedrik og en forgiftet æggekage for fangevogterne. ”Forfærdelige æggekage! Afskyelige druesaft!”, synges der. Tænk på det, næste gang du ser Oehlenschlägers statue foran Det Kongelige Teater.

Adam Oehlenschläger statuen foran Det Kongelige Teater. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

Hindemith: Nusch-Nuschi

I 1921 fik den tyske modernist Paul Hindemith nok af forvrøvlede operaer. Hans opera Nusch-Nuschi overhaler dem allesammen indenom – med vilje! Handlingen kort fortalt:

Den smukke rigmand Zatwai sender sin tjener Tum-Tum ud for at stjæle en villig kvinde fra kejserens harem, men Tum-Tum vender tilbage med hele fire haremskvinder, der meget gerne vil bortføres. Da kommer begærets gud flyvende på en nusch-nuschi, som er en blanding af en rotte og en alligator. Tum-Tum bliver reddet, da en beruset general falder omkuld og maser Nusch-Nuschi’en til døde. Inden da når den at bide ham hårdt i skridtet.

Kejseren er rasende over, at hans fire hustruer er blevet bortført og dømmer generalen til at blive kastreret. Men bødlen vender skuffet tilbage og synger, at ”det slet ikke var nødvendigt”. Tæppefald.

Facebook
Twitter