5 rekorder fra operaens verden

I operaens verden er alting lidt større, og her er fem rekorder, hvor kunstarten overgår sig selv.

Den italienske tenor Luciano Pavarotti. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)

Mest populære opera

Tæller man alle operaopførelser på hele kloden sammen, så er Verdis kærlighedstragedie ”La Traviata” den klart mest populære opera i vor tid. Derefter følger ”Carmen” af Bizet (endnu en kærlighedstragedie), ”La Bohème” og ”Tosca” af Puccini (begge er kærlighedstragedier) og på 5. plads Mozarts ”Tryllefløjten”, hvor alle får hinanden til sidst.

Mest operaglade land

Operaen er opfundet i Italien, men det er ikke længere Italien, der fører an i antallet af operaforestillinger. Det kan have noget med den italienske økonomi at gøre? I stedet ligger Tyskland nr. 1 – helt suverænt endda. Her bliver der opført mere end 7.000 operaforestillinger om året. Omregnet i forhold til antallet af indbyggere er det dog Østrig, hvor man spiller mest opera.

Højeste tone

Den berømte ”Nattens Dronnings arie” fra Mozarts ”Tryllefløjten” kræver, at sopranen kan synge et F, fire toner højere end ”det høje C”. Samme højde skal nås af titelrolleindehaveren i Donizettis opera ”Lucia di Lammermoor”, der slutter på toppen i den såkaldte vanvidsscene.

Blandt herrerollerne skal det høje F synges i arien "Credeasi, misera” fra Bellinis opera ”Puritanerne”. Tenoren Giovanni Rubini, som Donizetti havde skrevet rollen til, brugte under en forestilling så mange kræfter på at synge den høje tone, at hans kraveben brækkede.

Rigeste operasanger

Ingen har tjent flere penge på at synge opera end tenoren Luciano Pavarotti. Det er ganske vist svært at sammenligne beløb fra forskellige tidsaldre, men ved sin død i 2007 var han god for ca. 1,7 milliarder i danske nutidskroner. Da hans honorar toppede i 2007, fik han hvad der svarer til 5 millioner kroner for en enkelt koncert. Hans berømte forgænger Caruso fik som sit højeste honorar 10.000 dollars for at synge en koncert i Havana – det svarer til ca. 750.000 kroner i dag.

Længste opera

Blandt de gængse operaer er Wagners ”Mestersangerne i Nürnberg” den længste. Spilletiden er fire en halv time. Dertil kommer så pauserne - og varigheden af bifaldet til slut. Regner man Wagners operacyklus ”Nibelungens Ring” for én stor forestilling (fordelt på fire aftener) når den op på tilsammen 15 timers musikvarighed.

Den ungarske komponist Gabriel von Wayditch forsøgte uden held at få opført sine meget lange operaer. Hans debutværk fra 1914, ”Opiumdrømme”, er den korteste og varer fire timer. Ved sin død i 1969 arbejdede han på sin hidtil største opera, ”Kætterne”, som var ufuldendt, men alligevel otte timer lang.

Facebook
Twitter