Traditionsrig koncert ramt af konflikt: Briter vil vifte med 20.000 EU-flag foran hele verden

Den sidste promenadekoncert i London er altid klædt i britiske flag. Men i år vil antibrexit-demonstranter gøre det hele mere blåt og gult.

Det festlige publikum til Last Night of the Proms i 2012. I år bliver salen fyldt med flere EU-flag, hvis det står til et initiativ fra anti-Brexit aktivister. (Foto: Nicky J. Sims © 2012 Nicky J. Sims)

Lyt til 'Pomp & Circumstances', mens du læser:

0:00

Årets sidste promenadekoncert i London er fyldt med masser af traditioner:

En er, at programmet altid slutter med patriotiske, britiske stykker som 'Pomp & Circumstance', 'Fantasia on British Sea Songs' og 'Rule, Britannia!'.

En anden er de mange flag for Storbritannien, de britiske lande og alverdens andre nationer, som publikum vifter med i både Londons Royal Albert Hall og scener rundt om England, Wales, Nordirland og Skotland.

En tredje, at koncerterne forbliver politisk neutrale.

Men i år kommer blågule EU-flag til at stjæle en del af billedet til koncerten, i hvert fald, hvis det står til en gruppe EU-tilhængere. Og der er også EU-positive toner i luften til selve koncerten, der transmitteres direkte på britiske BBC og på tv-kanaler i lande over hele verden, inklusive DR.

EU-flag skal minde om musikkens kraft

'EU Flags Proms Team' vil lørdag eftermiddag dele 20.000 gratis EU-flag ud til publikum foran koncertsalen i London for at sætte fokus på, at musikindustrien ifølge deres overbevisning bliver skadet, når Storbritannien forlader unionen.

For at vise, at man sagtens kan være patriotisk brite 'og samtidig bevare en europæisk og internationalistisk identitet':

- Vi håber, at EU-flagene vil være en rettidig påmindelse til publikum, musikerne og dem, der ser koncerten over hele verden: musik er et universelt sprog, der forener folk, nedbryder barrierer og fremmer kommunikation, forståelse og fred, siger gruppen ifølge magasinet The New European.

'De lever i fornægtelse'

Gruppen delte også et noget mindre antal flag ud i 2016, lige efter at briterne havde stemt 'ja' til at træde ud af EU.

I 2017 voksede antallet af flag til omkring 7000, hvilket fik politikeren Nigel Farage til at rase mod dem:

Komponisten Roxanna Panufnik er født i England, men fik polsk statsborgerskab efter Brexit. Nu får hun et værk opført til den sidste promenadekoncert. (Foto: roxannapanufnik.com)

- De her mennesker lever stadig i fornægtelse over afstemningsresultatet. De prøver at få det til at handle om dem i stedet for om en fantastisk koncert. Det britiske folk ønsker at forlade EU, lige meget hvor mange flag de vifter med, sagde han sidste år til The Guardian.

I år er antallet af flag så alligevel tredoblet. Og den EU-begejstrede aktion kommer nu endda efter en sommer, hvor den britiske regering har været ved at gå fra hinanden i brexit-problemer: Nogle har endda luftet muligheden for en ny afstemning om EU-medlemsskab.

Europa på musikprogrammet

BBC, der er arrangør af promenadekoncerterne, har blandt andet ved sidste års EU-flagprotest fastslået, at promenadekoncerterne handler om musik og ikke skal gøres til en politisk scene.

Men til årets sidste koncert har der alligevel sneget sig politik ind i programmet i form af ny musik med temmeligt internationalt udsyn: Koncerten bliver nemlig åbnet med verdenspremiere på Roxanna Panufniks værk 'Songs of Darkness, Dreams of Light'.

Værket markerer 100-året for afslutningen af 1. verdenskrig. Det bruger tekst af den engelske digter Isaac Rosenberg, hvis familie var litauiske jøder, og af den libanesisk-amerikanske forfatter Kahlil Gibran.

50-årige Panufnik er selv af polsk afstamning, opvokset i England, men har efter brexit-afstemningen fået polsk statsborgerskab:

- Folkeafstemningen fik skubbet mig til at gøre noget. Jeg vil ikke føle, eller have at mine børn føler, at vi bare er engelske. Min mand er halv fransk. Jeg vil meget gerne fortsætte med at være en del af Europa, når denne hæslige ting sker. Hvis det sker, siger hun til avisen iNews.

FacebookTwitter