Udenlandsk ekspert efter nedskæring: Det Kongelige Kapel burde være verdensarv

Det Kongelige Kapel beholder orkestrets 104 musikere, som dog alle må gå ned i løn som led i en sparerunde.

Som led i de besparelser, Det Kongelige Teater er blevet pålagt, er det nu lykkedes at få lavet en aftale med Kapellet, der både sikrer besparelser, men samtidig bevarer kvaliteten. Her øver Det Kongelige Kapel Macbeth på Operaen i 2013. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Eefter flere dages intensive forhandlinger er der onsdag indgået en ny aftale mellem Det Kongelige Teater og Det Kongelige Kapel.

I stedet for at fyre nogle af de 104 musikere, Kapellet består af, har man indgået en aftale om, at de alle går 10 procent ned i løn. Samtidig er det aftalt, at musikerne fremover kan arbejde mere fleksibelt og eksempelvis have mest arbejde, når behovet er størst.

Men det Kongelige Kapel er verdens ældste orkester og går helt tilbage til 1448. Derfor har sagen også vakt opsigt internationalt.

De burde være verdensarv!

- Hvis det var en bygning, ville det fortjene verdensarvs-status. Men det faktum, at det er en levende organisme i udvikling, gør kun dets forunderlige kvaliteter mere mirakuløse, skriver Andrew Mellor på det engelske musiksite Gramophone.

Han bruger et eksempel med den danske stjerneviolinist Nikolaj Znaider, der i netop i Gramophone har udpeget et andet ældgammelt orkester, Staatskapelle Dresden, som et af verdens bedste.

- Ja, man kan forklare nogle af elementerne i orkestrets lyd med udstyr, talent og betingelser. Men den følelse af vægt og dybde - af erfaring måske - har helt sikkert noget at gøre med Znaider's idéer om lang holdbarhed, skriver Mellor, der beskæftiger sig med opera og klassisk musik for både magasiner, aviser og orkestre i Danmark, Storbritannien, Finland og Norge.

Hele teatret pålagt at spare

Hele Det Kongelige Teater er blevet pålagt et sparekrav på to procent, hvilket svarer til omkring 50 millioner i perioden 2016-2019.

- Og hvis ikke, vi kunne indgå den aftale, vi har gjort nu ville det have medført afskedigelse af medarbejdere. Derfor er det jo en enormt glædelig nyhed, at vi kan bevare det høje kunstneriske niveau samtidig med at vi opfylder de opstillede sparekrav, siger Magnus Restofte, der er kommunikationschef i Det Kongelige Teater.

- Vi fastholder dermed et stærkt kapel og får samtidig en ny fleksibilitet i vores planlægning, der giver det bedst mulige grundlag for at lægge det repertoire, vi gerne vil vise. I en forhandling er man altid to parter der skal mødes, og på trods af, at det har syntes svært, så viser denne aftale, at der har været stor forhandlingsvilje, siger han.

P2 LIVElige nu
The Sound of Musical: Vi elsker skurke

Hvis ikke der er skurke i en musical, bliver det lutter glade mennesker der synger og danser. Det er selvsagt ikke nok. Skurkene er som regel dem der driver historien, dem der vil opnå noget; de har flere lag, er farverige, fascinerende og frem for alt farlige. Hvad var rødhætte uden ulven, Oliver uden Bill Sykes og Klokkeren fra Notre Dame uden den onde dommer Frollo? Scar fra Løvernes konge og Pilatus fra Jesus Christ Superstar har slående ligheder med Hitler, men der er også de mystiske onde som Miss Lowett fra Sweeny Todd. Værst er det når det går ud over børn, og mest interessant er det når vi har sympati for skurken. Interview med Mads M. Nielsen, der nød at være Frollo i Frederica Teaters udgave af Klokkeren fra Notre Dame. Værter: Silas Holst og Stine Rosengren. Skriv til musical@dr.dk eller følg programmet på facebook og dr.dk/klassisk. Værter: Stine Rosengren og Silas Holst. www.dr.dk/p2