Ugens Opera: Iris

Ugens Opera på P2 er Pietro Mascagni "Iris". Operaen handler om den japanske pige Iris, som bliver bortført og solgt som sexslave.

1 / 2

Mascagni blev verdensberømt på sin første opera "Cavalleria Rusticana", og den satte raketfart på hans karriere som operaskaber og dirigent. Ugens Opera "Iris" blev skabt i kølvandet af denne succes.

"Iris" handler om den unge japanske pige Iris’ grumme skæbne, da hun bortføres for at blive solgt som sexslave. Godtroende lader hun sig lokke af en sexgal rigmand og en bordelejer – og hun møder sin skæbne efter et fald ned i en dyb skakt.

Kun en lille håndfuld af Pietro Mascagnis operaer er blevet opført i Danmark - "Iris" er ikke en af dem, så her er en unik mulighed for at høre en sjælden fugl på vore kanter.

Vi sender operaen i en optagelse fra Berlioz-operaen i Montpellier, med Sonya Yoncheva i titelrollen.

Handling:

1. akt

Nat bliver til dag og solen varmer alt levende med budskabet om lys, kærlighed og skønhed.

Ved en hyttens dør sidder Iris og tænker over, det mareridt hun lige har haft. Hun takker solen for at mildne sin frygtelige drøm. Samtidig udspionerer Osaka, en ung adelsmand, og Kyoto, ejer af byens geishahus i bordelkvarteret hende. Osaka er betaget af Iris og har engageret Kyoto til at få fat i hende. Mændene forlader stedet for planlægge bortførelsen af Iris.

Iris’ far, en blind gammel mand, kommer ud af hytten, og Iris hjælper kærligt sin far hen i solen, så han kan bede. Samtidigt kommer en gruppe unge kvinder for at vaske tøj i vandløbet tæt på Iris’ hus. De begynder på deres arbejde, og Iris vander blomster i haven, mens hendes far beder sine bønner.

Osaka og Kyoto vender tilbage, forklædte som omrejsende dukkeførere i spidsen for et selskab af geishaer, samuraier og musikere. De sætter deres dukketeater op tæt på Iris’ have og inviterer de tøjvaskende kvinder med til forestillingen. Iris’ far advarer hende og beder hende holde afstand, men hun er tiltrukket af truppen.

Dukketeatret handler om den uheldige Dhia, hvis onde far ønsker at sælge hende som slave. Da Dhia beder om hjælp, høres hendes bøn af dukken Jor, solens søn. Iris, som elsker solen mere end noget andet, bliver fortryllet af Jor.

Ved dukkespillets højdepunkt træder geishaerne dansende frem og opfører en ballet og omkranser Iris, og de to forbrydere fører hende væk, uden at nogen lægger mærke til det. Kyoto, den ene af bortførerne efterlader en pung med penge og en besked til iris’ far på hyttens dørtrin. Herefter forlader de stedet.

Iris' far kalder på sin datter, for at få hende til at hjælpe ham, men da hun ikke svarer, går han i panik. Han skriger for at få hjælp og en af dem, der kommer for at hjælpe, læser beskeden for ham. Faderen tror at Iris selv har valgt at rejse og bliver forfærdet og ulykkelig. Han beder sine hjælpere om at føre ham til bordelkvarteret, hvor han måske kan finde Iris og straffe hende.

2. akt

Iris er blevet bortført og sover nu bag lås og slå i et luksuriøst geishahus. Da hun vågner, er hun ikke klar over at hun er taget til fange. Hun tror, hun er i paradis.

Osaka ankommer og at forsøger at gøre tilnærmelser til den barnlige og uskyldige Iris, som ler i forbavselse over hans højtflyvende snak om kærlighed. Pludselig genkender hun hans stemme fra dukketeatret og kalder ham ”solens søn”. Han beder hende om at kalde ham hans virkelige navn: ”Begær”. Hun bliver forskrækket og fortæller, at en præst engang har sagt til hende at ”begær” betyder ”forfærdelig død”. Hun græder og vil gerne hjem.

Osaka går derfra og råder Kyoto til at skaffe sig af med hende. Kyoto beslutter sig for at forsøge at tjene penge på hende. Han udstiller hende på bygningens balkon og truer hende med døden, hvis hun forsøger at slippe væk. Som hun står der, udstillet på balkonen, tiltrækker hun sig folks opmærksomhed. Hendes far ankommer, og Iris bliver jublende glad for at se ham - men faren kaster mudder i ansigtet på hende, og hun bliver forvirret og ydmyget - og løber tilbage ind i huset og kaster sig ned i en mørk, dyb skakt.

3. akt

Iris er havnet nede i kloakken. En gruppe fattige går og stikker efter værdigenstande i det uhumske efterladenskaber. Pludselig finder de en bunke silketøj - men der er en krop indeni. Det er Iris, hårdt såret og tæt på at dø. I sin bevidstløse tilstand hører hun stemmer i sit hoved. Det er Osaka og Kyoto og hendes far, som fortæller hende at livet er brutalt.

Efter at have ligget i mørket og skidtet hele natten, står solen op og de første varme stråler rammer hende. Hun rækker sine arme frem. Solen, hendes trofaste ven, har ikke forladt hende. Den skinner på hende og proklamerer evig kærlighed og Iris forsvinder ind i det gyldne lys. I paradis.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk