Ugens Opera: L'Etoile - Stjernen

 • (Foto: ©Bill Cooper © © ROH Bill Cooper)
 • (Foto: ©Bill Cooper © © ROH Bill Cooper)
 • (Foto: ©Bill Cooper © © ROH Bill Cooper)
 • (Foto: ©Bill Cooper © © ROH Bill Cooper)
 • (Foto: ©Bill Cooper © © ROH Bill Cooper)
 • (Foto: ©Bill Cooper © © ROH Bill Cooper)
 • (Foto: ©Bill Cooper © © ROH Bill Cooper)
 • (Foto: ©Bill Cooper © © ROH Bill Cooper)
 • (Foto: ©Bill Cooper © © ROH Bill Cooper)
 • (Foto: ©Bill Cooper © © ROH Bill Cooper)
 • (Foto: ©Bill Cooper © © ROH Bill Cooper)
 • (Foto: ©Bill Cooper © © ROH Bill Cooper)
1 / 13

Vi er i et fjernt, eksotisk land, der styres af kong Uf. En gang om året, på kongens fødselsdag, fejres kongen med en speciel underholdning for folket. En offentlig henrettelse. Denne gang er det den unge Lazuli, som er kommet til at stikke kongen en lussing, dog uden at vide at det var kongen han slog.

Men lige inden Lazuli skal henrettes, får kongen at vide af sin astrolog, at Lazulis skæbne er tæt knyttet til kongens. Dør Lazuli, skal kongen også dø. Og fra det tidspunkt bliver kongen eneste mål at holde Lazuli i live. Og heldigvis for det, for så får prinsesse Laoula fra nabokongeriget nemlig mulighed for at møde Lazuli, og de to unge forelsker sig straks i hinanden. Så da prinsessen opdager, at hun skal giftes med kongen, siger hun nej tak!. Hun vil have sin Lazuli, og sådan bliver det, for en rigtig prinsesse skal man ikke modsige, heller ikke selv om man er konge.

Handlingen

1. Akt

Vi er på torvet en tidlig morgen. Borgerne mødes og taler om et rygte, de har hørt, nemlig at kongen går rundt i byen i forklædning. De er enige om, at nu gælder det om at passe på, hvad man siger. Så kommer kongen i forklædning. Han spørger dem der samlet, om hvad de synes om regeringen og om kongen. Borgerne svarer med at hylde kongen, til han store ærgrelse, for han mangler én han kan henrette på sin fødselsdag dagen efter.

Kongen klager sin nød til sin astronom Siroco, og meddeler ham i øvrigt, at han har besluttet, at astronomen skal følge ham i graven et kvarter efter at kongen er død. Og så beder kongen astronomen om at kigge i stjernerne for kongens kommende bryllup med prinsesse Laoula fra nabokongeriget.

Fire personer kommer ind på pladsen. De præsenterer sig som repræsentanter for et varehus, der vil lave en afdeling i byen, men det er i virkeligheden prinsesse Laoula og hendes følge. De er kommet til byen inkognito - af særlige grunde, som prinsessens ambassadør siger.

Så møder vi den handlende Lazuli. Han handler med kosmetik, og det synger han om i en sang, hvor han præsenterer sig selv. Jeg pynter på naturen, mit værk er en kunst, og takket være den bliver mor og datter - søstre. Lazuli betaler sin sidste guldmønt til Siroco, for at få lagt sit horoskop og få at noget at vide om sin fremtid. Mens han venter, synger han en sang til stjernen. Og så falder han i søvn.

Her finder prinsesse Laoula og hendes veninde ham, og de beslutter sig for at vække ham ved at kilde ham. Og det gør de i en charmerende kildeduet. Lazuli vågner - og forelsket sig omgående i prinsessen. Men prinsessens ambassadør siger at hun er gift og trækker hende bort. Lazuli er fortvivlet og vil bare væk. Men på vej ud støder han ind i kongen, der stadig er forklædt. Lazuli bliver rasende og stikker kongen en lussing. Og så falder hammeren. Du har slået din konge, nu skal du af med hovedet.

En velourbeklædt armstol bæres ind. Den ligner en trone, men den er ikke rar, for ved hjælp af et særligt håndtag, som kongen demonstrerer med åbenlys fornøjelse, kan den kappe hovedet af folk. Lazuli bliver bedt om at tage plads. Men netop da kommer Siroco løbende. Han har lagt Lazulis horoskop og fortæller nu, at kongens skæbne er tæt knyttet til Lazulis, og at kongen vil dø 24 timer efter Lazuli dør. Kongen bliver stiv af skræk og benåder på stedet Lazuli og tilbyder ham sin egen tronstol.

2. Akt

Vi er i kongens tronsal. Her sidder Lazuli nu til højbords iført de fineste klæder, mens 6 smukke tjenerinder serverer de bedste retter for ham.

Lazuli kan ikke helt forstå, hvad der er sket, om han drømmer eller er vågen. Igår en fattig knægt, idag ved kongens bord. Han synger en drikkevise. Så vil Lazuli gå sig en tur, men kongen stopper ham. Fra nu af vil han altid blive fulgt af nogen, der skal sørge for, at der ikke sker ham noget. Lazuli forsøger at stikke af, han er nemlig forelsket i Laoula, og vil se hende igen. Kongen lover, at Lazuli nok skal få sin pige, selvom hun er gift. En ægtemand kan man ikke bekymre sig om, når man er forelsket.

Nu melder ambassadøren sin ankomst. Han er kommet for at præsentere kongen for prinsesse Laoula, kongens kommende brud. Laoula har ikke fået noget at vide om dette, og hun er ikke interesseret, for hun har forelsket sig i Lazuli. Da Lazuli får øje på Laoula, lister han sig til at give hende et kys. Kongen, som endnu ikke ved hvem Laoula er, kommer ind, han ser de unge, og lover at hjælpe dem væk med en stor pose penge.

Nu er kongen klar til at møde prinsessen, tror han, men efter fanfaren sker der ingenting. Så kommer ambassadøren løbende, og den rette sammenhæng går op for alle. Kongen har hjulpet prinsessen med at flygte sammen med en anden mand. Ambassadøren lover at opklare sagen. Han har sendt nogen efter det unge par for at skyde dem. Kongen er ved at besvime da der lyder et skud. Prinsessen bliver nu ført ind, alene. Hun fortæller, hvordan hendes elskede forsvandt fra båden, ned i søen. Hun er så ulykkelig, at hun aldrig vil gifte sig med nogen anden. Kongen tror, at han nu kun har en dag tilbage at leve i, og astronomen det samme plus et kvarter. Hoffet udviser ingen interesse for ulykkerne, men forsøger af høflighed at kondolere. Men de opgiver hurtig, og akten ender i en festlig galop, hvor koret synger, lad os ikke spilde tårer på det, han er død, lad glemme ham.

3. Akt

I en sommerpavillon ved søen sidder kongen og astronomen og kigger på et stort ur. En eftersøgning har ikke givet noget resultat, og nu kommer politichefen med dårligt nyt. De har fundet Lazulis jakke og hat i søen, han er helt sikkert død.

Kongen jamrer, om fire timer skal han dø, 24 timer efter Lazouli, sådan som Siroco har set det i stjernerne. Han går ud for at få sig en opstrammer.

Så kommer Lazuli ind. Han faldt ganske rigtigt i søen, men svømmede i land, undervejs blev han forkølet af det kolde vand, men han er i live.

Kongen og Sirocco kommer tilbage, noget beduggede. Sirocco forsøger at overtale kongen til at slette beslutningen i testamentet om at han skal dø et kvarter efter kongen, men uden held. De går ud for at få sig en drink mere, en grøn chartreuse. Og så synger de en hyldest til den franske likør.

Prinsesse Laoula kommer ind, ulykkelig. Hendes fortrolige Aloes, forsøger at muntre hende op, man er forelsket i starten, ja, men det går over, og en dag har man lyst til noget andet. En ægtemand, det går over. Laoula siger at hun elsker Lazuli, og så, i det samme, hører hun hans stemme, og frem springer han, de falder hinanden om halsen.

De aftaler at mødes ved porten til byen og stikke af sammen.

Kongen kommer ind og ser prinsessen, og så får han en ide. De gifter sig, har det hyggeligt et par timer, så dør han og hun bliver enke og kan gifte sig igen.

Laoula tror ikke sine egne ører. Det har hun ikke lyst til. Når en rose først er plukket, så er det ikke den samme rose længere. Og kongens ide om, at der kommer en lille baby Uf, når han er død, tiltaler hende endnu mindre.

Nu kommer borgmesteren og folket for at se kongens endeligt. Klokken er nemlig fem i minutter i fem. Men da klokken slår, sker der ingenting. Kongen lever, og i det samme kommer politichefen med Lazuli. Lazuli og Laoula falder på knæ og bønfalder kongen, om at de må få hinanden.

Facebook
Twitter