Ugens Opera: Manon Lescaut

Kærlighedens komplette nærvær, energi og magi, selvforglemmende hovedløshed, stormende og fumlende forelskelse, forførelse og hengivelse, lykke, jublende glæde, overstadig pjatteri, snyd og bedrag, spontane og forkerte beslutninger, og den sanseløse sorg over at miste,- den rummer det hele, lørdagens opera "Manon Lescaut" af Puccini. Den unge Manon befinder sig midt i valget mellem den ophøjede kærlighed eller at hengive sig til sanseligheden og lysterne.

Puccini er i alle sine operaer solidarisk med sine heltinder, selvom de må dø til sidst: blandt fattige bohemer i "La Bohème", hos lykkeriddere i det barske guldgravermiljø i "Pigen fra Vesten", i det knusende kultursammenstød mellem øst og vest i "Madame Butterfly", og den forelskede men splittede og knuste kvinde i "Manon Lescaut". For hun flygter fra det et liv som nonne for at kaste sig ud i det splittende valg mellem rigdom og ægte kærlighed.

Det elskende par i lørdagens opførelse på Metropolitan i New York er to af tidens foretrukne på verdens førende operascener: den lettiske sopran Kristina Opolais og den fransk-italienske tenor Roberto Alagna. Forestillingen bliver dirigeret af chefdirigenten for DR Symfoniorkestret fra næste år, Fabio Luisi, som også det kræsne publikum på "The Met" sætter højt.

HANDLING

1. akt – i Amiens På en kro i Amiens fester studenten Edmondo og andre unge i sommeraftenen. De driller Edmondos ven Des Grieux med, at han mangler held i kærlighed. Postvognen fra Arras ankommer. Blandt de rejsende er en smuk, ung pige, som Des Grieux straks forelsker sig i og udfritter: hun hedder Manon Lescaut og er på vej til at blive sendt i kloster. Derfor følger hendes bror hende. Men han er i grunden mest ivrig efter at afhænde søsteren til en anden af de medrejsende, den gamle rigmand Geronte, som vil bortføre hende til Paris. Men planen bliver forpurret af Edmondo, der hellere vil hjælpe det unge ny-forelskede par Manon og Des Grieux med at flygte.

2. akt – i Paris Nydelsessyge Manon har forladt sin fattige student Des Grieux til fordel for et liv i sus og dus hos den rige Geronte og de smykker og luksuriøse klæder, han har overøst hende med. Men hun keder sig og savner kærligheden fra Des Grieux, fortæller hun sin bror. Lescaut afslører til gengæld, at Des Grieux har kastet sig over kortspil for at vinde penge nok til at kunne vinde Manon tilbage. Manon danser for Geronte og hans gæster, som beundrer hendes sanselige skønhed. Men da hendes elskede Des Grieux kommer, finder de sammen igen. Geronte opdager dem og tilkalder politiet, der fængsler Manon, inden hun når at flygte sammen med sin elskede og sin bror, der igen har prøvet at hjælpe de elskende.

Intermezzo - Manon i fangenskabet – Rejsen til Le Havre.

3. akt – i Le Havre Des Grieux og Lescaut er rejst til havnebyen Le Havre sammen med fangen Manon, som skal depoteres til New Orleans. De prøver at befri hende, men det mislykkes. Hun bliver ført ombord på et skib sammen med andre fængslede kvinder. Det lykkes for Des Grieux at komme ombord som skibsdreng.

4. akt – i New Orleans I New Orleans flygter Manon og Des Grieux ud i ødemarken, hvor Manon dør af tørst, afkræftet i armene på Des Grieux.