Uheld tvang guitarist til at stoppe midt i konkurrence - nu har dommerne sendt ham i finalen

Den klassiske kvartet Erlendis havde problemer med neglene i P2s Kammermusikkonkurrence. Alligevel er de videre fra 2. runde.

Adrian Furmankiewicz (yderst til venstre) kunne pludselig ikke spille videre midt i Erlendis Quartets optræden - han havde knækket den negl, han bruger på guitarens strenge! (Foto: Frederik Bjerre Andersen © Dr)

Der var fem minutters stilhed i salen, før Adrian var parat til at spille videre.

Fredag eftermiddag var han og resten af Erlendis Quartet midt i deres optræden i anden runde af P2s Kammermusikkonkurrence, da hans kunstige negl knak: den, han slår strengene på sin guitar an med.

Derfor forlod Adrian Furmankiewicz scenen og prøvede febrilsk at ordne neglen backstage i DR Koncerthuset, mens publikum og hans kolleger ventede inde i Studie 2 og foran radioerne rundt om i Danmark.

Havde glemt sin guitar

- Jeg tænkte på, hvad der skete inde i salen. På hvad mine venner lavede, og prøvede at fikse det så hurtigt som muligt, fortæller Adrian Furmankiewicz til dr.dk/klassisk.

Mens han stod derude i de grå betongange bag salen, var det dog ikke bare neglen, der drillede:

- Jeg kunne ikke afprøve, om neglen lød godt mod strengene, for jeg havde stillet min guitar inde ved stolen på scenen, fortæller den polske musiker, der sammen med resten af kvartetten studerer på musikkonservatoriet i København.

Hør kammermusikken

Efter fem minutters frustrationer - og ifølge øjenvidner et par tårer - lykkedes det ham at blive klar til at spille videre. Det tog et par takter, før de fire musikere fandt hinanden igen, men det lykkedes tilgengæld i en grad, så juryen fredag aften sendte de fire guitarister i finalen i konkurrencen.

Kvartetten var dog heller ikke bange for, at uheldet ville ødelægge deres chancer for en finaleplads:

- Vi har hørt om den slags uheld før i andre konkurrencer. Det har jo ikke noget med musikken at gøre og var jo ikke vores skyld, siger Adrians kollega Karol Mruk.

Uheld kan være positive i konkurrencen

Ifølge blokfløjtenisten Pernille Petersen er det bestemt heller ikke altid en ulempe for musikerne at være ude for den slags uheld.

Nogen gange kan de endda gavne chancerne for at gå videre, hvis musikerne selv formår at spille videre bagefter.

- Dommere og publikum bliver ligesom lige vækket til live og ser, at der er et menneske bag musikeren, siger Pernille Petersen, der var gæst i P2s udsendelse fra konkurrencen fredag:

- I sådan en konkurrence handler det også om at stå ud. Her sker der noget, der er unikt, og som man husker. Så for musikeren gælder det om at tænke "yes" og komme videre. Man kan også få en afslappet følelse af, at nu er det værst tænkelige sket.

Hør finalen i radioen lørdag

  • Lørdag klokken 14.30 afgøres kammermusikkonkurrencen i en finale med de tre tilbageværende ensembler. Du kan selv høre med på P2 fra klokken 14 og helt frem til 19.20:

  • Erlendis Quartet (guitarkvartet) Ensemblet blev dannet i 2013, og i år afslutter kvartetten solistuddannelsen i kammermusik på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Kvartetten har har vundet flere internationale konkurrencer, og gruppens navn betyder 'ud over grænsen' på Islandsk.

  • Ventus (fløjte og klarinet) Michaela og Louise har dannet duo siden 2016 og spillet koncerter i Sydsverige og København. Begge studerer på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. I 2017 er de udvalgt til at deltage i The 9th Osaka International Chamber Music Competition i Japan.

  • Quartet Vela (saxofonkvartet) Kvartetten er dannet i 2012 i Barcelona, men i dag bor alle fire spanske medlemmer i Aarhus. Sammen har de spillet mange steder i Spanien, og i Danmark har de blandt andet spillet koncerter i Musikhuset Aarhus og Musikkens Hus i Aalborg.

Facebook
Twitter