Ulla lever af at spille fløjte og styre lastbil: - Det guddommelige ligger også i vognmændene

Midt mellem vasketøj, P2 Koncerter og lastbilen ’The Beast’ har fløjtenisten Ulla Miilmann fundet meningen med livet.

(Foto: Denva)

Hvis du har hørt DR SymfoniOrkestret i løbet af de sidste 25 år, har du højst sandsynligt også hørt Ulla Miilmanns fløjte.

Men hvis du bevæger dig ud på de danske veje, kan du også støde på en lastbil med påskriften ”Miilmann Transport”. Det er Ullas lastbil.

'The Beast', hedder den.

Slam, cement og fløjtespil

I går fik hun hun overrakt Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens legat på 750.000 kroner for sit mangeårige arbejde som solofløjtenist.

Men ved siden af den klassiske musik har den 46-årige musiker brugt en stor del af 2017 på at uddanne sig til vognmand.

I januar troppede Ulla Miilmann op sammen med 15 andre mænd og kvinder på vognmands-kurset. Og som noget af det første skulle de selvfølgelig introducere sig selv:

Hør Ulla Miilmann spille 4. sats af Bachs fløjtesonate nr. 5 i emol:

0:00

- Det er jo nogle rigtige lastbilchauffører, og dem elsker jeg jo. Og så siger den første: ”jeg har været slamsuger i 10 år”. ”Jeg har kørt cement”. ”Jeg har kørt grus” …og så kom vi til mig: "Jeg spiller på fløjte", siger Ulla Miilmann i Stines Søndag på P2.

Ulla skiller sig en smule ud i vognmandsbranchen, men nu er der tjek på akseltrykket, og vognmandsbeviset er i hus.

'The Beast' har snuden i de danske veje og udfører opgaverne. På guddommelig vis, kunne man sige.

Keder sig uden eksistentiel angst

Gud er nemlig ikke noget, Ulla Miilmann blæser på.

Det begyndte da hun var i slutningen af 20érne, fraskilt, mor til to og med fast job i DR Symfoniorkestret. Det var én af de aftener, hvor vasketøjet igen skulle lægges sammen og en tanke pressede sig på: Hvad er meningen med livet?

Ulla Miilmann husker den aften meget tydeligt, hvor den første store eksistentielle krise for alvor bankede på:

-Så jeg henvender mig til Gud, og spørger; Er det virkelig dét her der er meningen med livet? Og pludselig opstod en stærk tanke med et rungende ja, det er lige præcis dét du skal med dit liv! Og jeg forstod, at alle de gerninger jeg laver i mit liv – uanset om det er at lave mad, vaske op, lægge tøj sammen eller tage min fløjte og spille, så er det meningen med livet, siger Ulla Miilmann.

- Det at tjene med kærlighed, det er dét jeg skal, for så er alt tåleligt. Jeg forstod virkelig det guddommelige ved det lange seje træk, og dét var et vendepunkt i mit liv, fortæller Ulla Miilmann i radioprogrammet Stines Søndag.

Her er Ulla Miilmann i den rolle, hun har været i i snart 25 år – som solofløjtenist i DR SymfoniOrkestret. (Foto: Per Morten Abrahamsen © Per Morten Abrahamsen)

Men der går ikke længe, før Ulla er rastløs og begynder at kede sig igen.

Astrolog er den første ekstra titel hun brager ind i. Vognmand den seneste. Med årene har Ulla erfaret, at det værste, hun kender til, er den kedsomhed der opstår, når hun mangler sin eksistentielle angst.

- Og så hørte jeg om den der vognmandsbranche, om hvor forfærdelig den var, og alle sagde: "dét må du ikke gøre, Ulla".

- Og så tænkte jeg: Det er lige det, jeg skal, siger Ullla Miilmann.

Drømmen om lækre kvinder i en grusgrav

Ulla Miilmann drømmer om en dag at kunne ansætte 3-4 tøser iført det lækreste arbejdstøj, der sidder på en smuk og lækker måde:

- Og når de så stiger ud af de der jordtippere i grusgraven, så ser de bare skide godt ud, og så lægger alle mærke til Miilmann Transport, griner Ulla.

Hun synes, hun for tiden har fundet en større mening med det hele. Med det jordnære vognmandsfirma i den ene hånd. Med musikkens uhåndgribelige og guddommelige toner i den anden. Med livets smerte og lethed som en evig cirkel om arbejdslivet.

- Vi længes jo alle, og jeg længes efter at dø og opnå den evige fred og ekstase… Når jeg fx oplever musikken, og den ekstase det kan være, tænker jeg, at sådan må det være oppe i himlen,” fortæller Ulla.

Hun mener, at smerten er smuk og nødvendig, fordi den minder os om, at livet er kort og vi må huske at nyde det:

- Vi har alle opgaver her på jorden og tjener på guddommelig vis, og intet er mere guddommeligt end andet… Det guddommelige ligger også i vognmændene,” smiler Ulla.

ULLAS 5 FAVORITTER:

 1. 1

  Aretha Franklin: Never loved a man, the way that I loved you

 2. 2

  Santana: no one to depend on

 3. 3

  Carl Nielsen: Tit er jeg glad

 4. 4

  J.S. Bach: Ein Musikalisches Opfer

 5. 5

  Gustav Mahler: 8. Symfoni (sidste sats)

FacebookTwitter