Underholdningsorkester skal dele "hjemmebane" med fodboldkvinderne

Viborg Kommune har indgået en aftale med Danmarks Underholdningsorkester, som skal spille slår et ekstra telt op i den jyske muld.

Danmarks Underholdningsorkester har indgået en aftale med Viborg Kommune og får i de kommende år musikken til at flyde i byens skoler. (Foto: Simon Læssøe © Simon Læssøe/ sils@berlingskemedia.dk)

Danmarks Underholdningsorkester får snart en ny bane at spille på.

Viborg Kommune har nemlig afsat halvanden million kroner på budgettet hvert år til 2021, så det danske orkesteret kan få musikalsk "hjemmebane" og få musikken til at spille for et bredt publikum i Viborg.

Jeg håber, partnerskabet bliver et eksempel for andre kommuner og kunstnere.

andreas vetö, Danmarks underholdningsorkester

- Det lover godt for Viborg, for vores børn og den klassiske musik. Orkestret vil stadig have base i København, men får som kvindelandsholdet i foldbold en slags musikalsk hjemmebane i Viborg, skrev byrådsmedlem Jens Rohde (B) om projektet forleden.

Mere musik ud til folket

Aftalen blev endeligt vedtaget af et samlet byråd i Viborg mandag, og glæder orkestrets direktør Andreas Vetö.

- Vi er rigtig glade for at få en satellit i Viborg, og vi ser frem til bl.a. at få musikken ud i folkeskolen. Jeg håber, partnerskabet bliver et eksempel for andre kommuner og kunstnere, så vi kan få mere musik og kunst ud blandt folk, siger Andres Vetö og understreger, at det ikke er et "finkulturelt projekt":.

- Det handler i høj grad om at komme ud til dem, der ikke selv opsøger kunsten, siger han.

Musikalsk frontløber

Aftalen skal blandt andet give byens folkeskoleelever en større musikalsk dannelse.

Det er de to byrådskandidater i Viborg, Katrine Fusager Rohde (B) og Ulrik Wilbek (V), der har stillet forslaget. Og ifølge Rohde er pengene, der blandt andet skal bruges på at nå de unge og skabe musikalske projekter og oplevelser i byen, godt givet ud.

Viborg kan blive frontløber i denne musikpædagogiske udvikling.

Katrine Fusager Rohde

- Det betyder, at Viborg kan blive frontløber i denne musikpædagogiske udvikling ved at have "vort eget" landskendte og landsdækkende orkester.

- Andreas Vetö har en lang række socialpolitiske projekter bag sig, og den fælles platform rummer, at vi får orkestret og dermed musik ud på alle kommunens skoler, siger Katrine Fusager Rohde til Viborg Folkeblad.

Slår et telt mere op til orkestret

Og den opgave kunne dårligt passe Danmarks Underholdningsorkester bedre.

- Vi vil gerne være hele Danmarks orkester, og vi vil gerne bidrage med kulturel værdi på tværs af skel. Derfor giver det her rigtig god mening, siger Andreas Vetö, og understreger, at Danmarks Underholdningsorkester fortsat også vil være at finde i hovedstaden:

- Det er ikke sådan, at vi rykker teltpælene op og forlader København. Vi slår bare et telt mere op, og vi er åbne for at brede os ud over endnu flere kommuner, siger Andreas Vetö.

P2 LIVElige nu
Sangenes Blå Bog 7:8 - På sporet af den folkelige sang

Mens skraldevognen synger rytmisk henover brostenene i det indre København, strømmer folk ind ad svingdørene til hovedbiblioteket, hvor klaveret er kørt frem og højskolesangbøgerne ligger klar. Hver onsdag er der morgensang og folk på vej til arbejde eller studie smutter indenfor, lyner jakken op og synger en halv time inden de fortsætter ud i virkeligheden. Susanna Sommer og Karen Secher ser nærmere på nutidens folkelige sang, både der hvor den blomstrer og der hvor den er forsvundet i Youtube, Spotify og sangblufærdighed. Musikskribenten Ralf Christensen mener, at vi både mister en fysisk oplevelse og en åndelig kontakt til noget større, hvis vi længere ikke synger sammen og i stedet accepterer bare at være passive modtagere af musik. Musikeren Erik Grip fortæller om sin sangkærlighed til de danske digtere og om hvordan han i 80erne fik Grundtvig på hitlisterne med sangen 'Velkommen i den grønne lund'. Og så er sangskabelsesprocessen overstået og vi kan præsentere Jonas Gülstorffs og Katinka Bjerregaards nyskrevne sang 'Måske', som handler om fællessangens magiske øjeblik, hvor vi kan opdage, at vi måske ikke er så forskellige. Medvirkende: Erik Grip, Ralf Christensen, Jørgen Carlsen, Erik Lindsø, Lea Wierød, Jonas Gülstorff og Katinka Bjerregaard. Værter og tilrettelæggere: Susanna Sommer og Karen Secher. (Sendt første gang 17. marts).