Ungarns største musikpersonlighed, pianist og dirigent Zoltan Kocsis er død

Zoltan Kocsis fra Ungarn var en af vor tids største pianister, kompromisløst fordybet i sine opgaver. Samtidig var han dirigent, arrangør og en musikentreprenør, der forstod at skabe noget stort under meget vanskelige forhold. Han døde i går 64 år gammel.

Foto fra 2009, hvor den ungarske komponist, pianist og dirigent for Ungarns Nationale Filharmonikere Zoltan Kocsis ses ved sit flygel i Budapest AFP PHOTO / STR (Foto: Str © Scanpix)

Zoltan Kocsis var uddannet i Budapest som del af et kuld mægtige klaverpersonligheder – han studerede sammen med Andras Schiff, Deszö Ranki og Janö Jando – og allerede før Murens fald fik han lov til at indspille plader og optræde i Vesten. Monumental er hans autoritative serie med alle Bartoks klaverværker. Kocsis var en ekstrem stilkender af denne musik, hvor hver eneste lille rytmiske accent er betydningsfuld og relateret til både folkemusik og det ungarske sprogs karakteristika. Men lige så kompromisløs var hans tilgang til musikken af f.eks. Debussy, Rakhmaninov og Mozart.

I 1983 dannede Zoltan Kocsis det første private symfoniorkester i Østblokken, Budapest Festival Orkester, sammen med dirigenten Ivan Fischer. En uhyre dristig handling i det kommunistiske land, men tiden var moden, og unge musikere i statsensemblerne sagde op til fordel for det private initiativ. Orkestret fremstod efter Murens fald som Ungarns bedste. I dag et af verdens bedste!

Ungarns største musikpersonlighed

Kocsis forlod dog projektet i 1997 - vist nok efter sammenstød med Fischer – og overtog i stedet ledelsen af Ungarns Nationale Filharmonikere. Her var han stadig chefdirigent, da han i går døde alt for tidligt, 64 år gammel, efter længere helbredsproblemer med bla. dårligt hjerte.

I Ungarn havde man ingen større personlighed i musiklivet end ham. ”Hans død er et uerstatteligt tab for ungarsk kultur”, udtaler landets kulturminister, og hans gamle makker Ivan Fischer siger: ”Zoltan Kocsis var en musikalsk gigant, et sjældent geni. Hans indflydelse har været umådelig.”

Lyt til Amadeus kl 18 og P2 Koncerten cirka kl 21, hvor vi spiller hhv. Bartoks Rumænske Folkedanse med Kocsis og Bartoks 2. Klaverkoncert med Kocsis.

P2 LIVElige nu
Amadeus

Eftermiddag med Frank Jensen og Claus Berthelsen. Godt selskab, musik, overraskende historier og en quiz, hvor du skal slå ørerne ud. www.dr.dk/p2