Utilfreds komponist smed Brudevalsen ud - nu er den dansk kulturskat

Niels W. Gades mest populære melodi var nær endt i en papirkurv. Denne uge har komponisten 200 års jubilæum.

Til et hvert dansk bryllup er der én ting, der er næsten lige så sikkert som et "ja" i kirken: 'Brudevalsen'!

Generation efter generation af danske brudepar har bestræbt sig på at få den danset inden midnat: både kongelige og borgere, unge og gamle. Da musiktjenesten Spotify kom til Danmark i 2011, blev den endda hurtigt et af de mest spillede numre.

Men ifølge en udbredt beretning om 'Brudevalsen' kunne det hele faktisk være endt i en papirkurv.

Komponisten Niels W Gade, der har 200 års jubilæum onsdag, var nemlig ikke synderligt begejstret for sin egen melodi. Han havde efter sigende skrottet den.

Men balletmesteren August Bournonville hev noderne op igen - og de fik en central rolle i balletten 'Et Folkesagn' i 1854.

Fra scenen Det Kongelige Teater spredte brudevalsen sig ud til ethvert dansk bryllup. Men ingen ved faktisk hvornår eller præcis hvordan, det skete. Ikke engang Dansk Folkemindesamling, medgiver arkivar Lene Halskov Hansen til dr.dk/klassisk.

Folkemindesamlingen har ellers sammen med P2 tidligere prøvet at opklare, hvordan brudevalsen blev udbredt, men uden held.

Samme år som 'Et Folkesagn' havde premiere udgav Niels W. Gade et nodehæfte, hvor 'Brudevalsen' indgik. Der er også fundet afskrifter af noderne i en spillemands nodebog, så han har altså sandsynligvis spillet den til bryllupper.

Men hvornår Niels W. Gades vals blev en permanent landeplage, er der altså ingen, der kan svare på.

Billedet af Niels W. Gade i videoen er udlånt af Den Hirschprungske Samling.