Verdensberømt musikværk kom til verden i Danmark - 150 år efter giver det stadig gåsehud

Radiovært Mathias Hammer har hørt Griegs klaverkoncert 'en million' gange og er stadig begejstret for den - derfor nominerer han den til Klassisk Top 50.

I sommeren 1868 holdt den norske komponist Edvard Grieg sommerferie i Danmark.

Selvom det var før feriefotografiernes tid, så har opholdet i Søllerød sat sig varige spor: Mens konen Nina og parrets nyfødte datter boede hos svigerfamilien i København, indlogerede Grieg sig nemlig på Mothsgården i Søllerød og skrev en klaverkoncert.

Den skabte ham berømmelse over hele Europa - og regnes her, 150 år senere, stadig som en af de bedste klaverkoncerter i verden.

En hel verden fuld af følelser

P2-vært Mathias Hammer er en af klaverkoncertens helt store fans og har hørt den igen og igen de sidste 20-25 år. For ham er det 'den romantiske klaverkoncerts ukronede konge' og den går rent ind - hver gang:

- Jeg ved ikke, om man kan se det, men jeg får simpelthen gåsehud af den her musik, siger han i videoen, du kan se øverst på siden.

Mathias Hammer er selv uddannet pianist fra Det Kgl Danske Musikkonservatorium - og Griegs klaverkoncert var noget af det første, han kastede sig over at spille. Han mener, at musikken rummer 'en hel verden' med både store følelser, flot lyd og gode melodier:

- Vi har det dramatiske, det temperamentsfulde, konflikten. Vi møder også kærligheden, lyrikken, troen. Følelsen af af at være til og skulle kæmpe og skulle opnå noget, siger han.

Inspireret til folkesange, fjord og fjeld

Edvard Griegs forhold til Danmark begyndte iøvrigt fem år før, klaverkoncerten blev til.

I 1863 ankom den 19-årige nordmand til København, hvor han kom til at opholde sig i alt 10 år af sit liv.

En mindeplade på Mothsgården i Søllerød minder stadig om, hvilke kompositoriske bedrifter, stedet lagde mursten til for 150 år siden (© Rudersdal Kommune)

Formålet med det første besøg var blandt andet for at møde og lade sig inspirere af en af Europas helt store komponister på det tidspunkt, Niels W. Gade.

Men i København lærte Edvard Grieg også af landsmanden Rikard Nordraak, der skrev den norske nationalsang. Nordraak inspirerede Grieg til at bruge gamle, norske folkemelodier i sine kompositioner.

Det kan blandt andet høres i klaverkoncerten, hvor musikken fra de norske fjelde og fjorde toner frem mellem noderne, der altså blev til på det noget fladere Sjælland.

Brugervilkår

  • Når du nominerer et værk til Klassisk Top 50 giver du DR ret til at bruge dit indlæg og dit navn på P2, dr.dk/klassisk og DRs andre medieplatforme (radio, tv og DRs sider på sociale medier). Du giver også samtykke til, at vi må kontakte dig for at få uddybet din historie til brug for DRs programindhold - og til at bruge din mailadresse i lodtrækningen om en præmie.

  • Vi videregiver ikke dine personoplysninger til tredjepart og vi bruger kun dine personoplysninger til det ovenfor anførte formål.

  • Vi bruger alene databehandler, der er baseret indenfor EU. Vi sletter desuden dine personlige kontaktoplysninger, når Top 50-kampagnen er afsluttet, og senest 1. november 2018. Du kan læse mere om DRs behandling af personoplysninger hér.