4 koncerter der giver dig varmen - når musikalsk mester kommer på besøg i Danmark

Marts byder på en række hyldestkoncerter med dette års vinder af Léonie Sonnings Musikpris, den lettiske dirigent Maris Jansson.

P2 markerer årets uddeling af Léonie Sonnings Musikpris med en række koncerter, der alle har dette års vinder på dirigentpodiet. (Foto: Ullstein Bild © ullstein bild - Brill)

Marts måned starter bidende koldt - men så er det jo godt, at der hver aften klokken 19.20 er en koncert, du kan varme dig ved i radioen.

Et af de navne, der slår allerflest gnister i P2 Koncerten i marts, er den lettiske dirigent Mariss Janson. Fredag den 9. marts modtager han Léonie Sonnings musikpris på 100.0000 euro - den største musikpris, vi har herhjemme, og en hæder, der giver genlyd ud over Danmarks grænser.

Du kan varme dig ved Janson både til prisfesten og flere andre aftener i den første forårsmåned.

Se alle marts' koncerter her

Nedenfor guider P2-redaktør Esben Tange dig til de koncerter, er sendes i anledning af musikprisen. Og hvis du har plads til mere klassisk i din kalender, kan du se hele programmet for P2 Koncerten her:

(© Scanpix)

Koncert der slår gnister

Som optakt til den store festkoncert den 9. marts sender P2 en lille koncertmaraton med Mariss Janson. Den første i rækken har Richard Strauss på programmet.

- Med Mariss Jansons i spidsen for Bayerns Radiosymfoniorkester går præcision og gennemslagskraft op i en højere enhed, og med den unge russiske klavergud Daniil Trifonov i Strauss' 'Burlesque' slår musikken gnister, lyder det fra Esben Tange.

Also sprach Zarathustra. Burlesque, d-mol, for klaver og orkester. Till Eulenspiegels lustige Streiche. Daniil Trifonov, klaver. Bayerns Radiosymfoniorkester. Sendes mandag den 5. marts på P2.

(© Getty Images)

Kejserligt klavermusik

Klavermusikken fortsætter i P2's Mariss Janson-maraton. Denne gang er det musik af selveste Beethoven, der blandt andet er på programmet.

- Det er et sjældent mestermøde, når Mariss Jansons møder en af den klassiske musiks største autoriteter, Daniel Barenboim, i Beethovens Klaverkoncert nr. 5, der også er kendt som 'Kejserkoncerten', fortæller Esben Tange.

Beethoven: Klaverkoncert nr. 5. Prokofiev: Symfoni nr. 5. Daniel Barenboim, klaver. Bayerns Radiosymfoniorkester. Dirigent: Mariss Jansons. Sendes tirsdag den 6. marts på P2.

(© Getty Images)

Prestigefyldt gæstspil

Modtagere af Léonie Sonnings Musikpris er internationalt anerkendte musikere, der har hele verden som sin arbejdsplads.

Mariss Jansons har i årtier været fast gæstedirigent for Berliner Filharmonikerne, og som del af P2's lille Janson-maraton kan man høre dirigenten sammen med det tyske orkester i et prestigefyldt gæstespil fra Paphos på Cypern, der sammen med Aarhus var Europæisk Kulturby i 2017.

Weber: Ouverturen til Oberon og Klarinetkoncert nr. 1. Dvorák: Symfoni nr. 8. Andreas Ottensamer, klarinet. Berliner Filharmonikerne. Dirigent: Mariss Jansons. Sendes onsdag den 7. marts på P2.

Musikverdenen hylder mesterlig maestro

Det er Operaen i København, der danner ramme om dette års priskoncert i anledning af Léonie Sonnings Musikpris 2018, hvor den lettiske dirigent Mariss Jansons modtager en af musiklivets største og vigtigste priser.

- Med Mahlers Symfoni nr. 2, 'Opstandelsessymfonien'. er der lagt op til en storslået musikalsk fejring og et eksistensdrama på liv og død, hvor kærligheden viser sig at være stærkere end alt andet, lyder det fra Esben Tange.

Mahler: Symfoni nr. 2. Genia Kühmeier, sopran. Bernarda Fink, mezzosopran. Malmø Operakor. Det kgl. Operakor. Det kongelige Kapel. Dirigent: Mariss Jansons. Sendes direkte på P2 fredag den 9. marts, hvis du ikke skal til koncerten i Operaen, hvor der er få ledige billetter tilbage.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter