Amerikansk anmelder roser dansk kor: Fuld af lækkerier

Ars Nova synger både med kærlighed og mørke, kirke og klap på Ugens Album.

Ars Nova-koret har de seneste år opført værker sammen med dirigenten Paul Hillier - det er nu blevet til et album med masser af lækkerier og overraskelser, mener en amerikansk avis. (© Ars Nova)

Det er ikke hver dag, et dansk kor laver en musikvideo. Og heller ikke hver dag, de får rosende ord med på vejen helt fra San Francisco.

Men begge dele er sket for det danske kor Ars Nova i forbindelse med deres nye album 'First Drop'. En udgivelse, der også er Ugens Album på P2.

I San Franscisco Cronicle skriver anmelderen Joshua Koshman således, at det danske vokalensembles udgivelse er "fuld af glæder og overraskelser".

Gennem sine 40 år har Ars Nova haft to hovedinteresser: Den meget gamle og den helt nye musik. På albummet 'First Drop' gælder det den ny musik, for albummet er et kompendium over nye udenlandske værker, som ensemblet har sunget de senere år med Paul Hillier som dirigent.

Kærlighedsmusik kom med posten

Albummet begynder med berusende skønhed i ”Rise up my love” af englænderen Howard Skempton.

Stykket har tekst fra Højsangen og blev skrevet i 2002 på bestilling fra Paul Hillier.

- Jeg husker tydeligt, da jeg modtog partituret med posten i mit sommerhus og blev meget rørt over musikkens sensualitet, fortæller han.

Hør uddrag fra Ugens Album

Anderledes mørke er der i Gabriel Jacksons antikrigsstykke over den gamle middelaldersang om soldaten, ”L’homme armé”.

Og ikke mindst i ”He Saw a Skull”, komponeret 2009 af amerikaneren Michael Gordon specielt til Ars Nova, hvor de magiske glissandoklange understreger den surreelle uhygge i teksten fra oldtidens Jerusalem.

Religiøst på mange måder

Gennem det mest af musikken på 'First Drop' går religionen.

Teksterne er mestendels fra Bibelen eller fra gamle jødiske skrifter. Nogle af værkerne filosoferer over den menneskelige eksistens, andre beskriver kærligheden som guddommelig gave.

Musikalsk set er det vidt forskellige værker med en vis strenghed og minimalisme som fællesnævnere.

Se videoen til When we were children - artilen fortsætter nedenfor:

​https://www.youtube.com/watch?v=nhkAZYwS9UM

Nogle komponister går traditionelt til værks som argentineren Pablo Ortiz, hvis musik kan gå direkte ind i en katolsk gudstjeneste.

Andre eksperimenterer med det grundlæggende materiale, f.eks. David Lang, der anvender en lang række forskellige oversættelser af samme bibelcitat og bringer dem i alfabetisk rækkefølge. Resultatet er en fascinerende dekonstruktion - ”et katalog over ordenes betydning”, som komponisten selv formulerer det.

En klappende klassiker

De fleste komponister på albummet kommer fra den engelsktalende del af verden, og det slutter med klassisk amerikansk minimalisme.

Steve Reichs 'Know what is above you' er eksotisk, rituel musik til tekst fra den hebraiske lærebog Pirkei Avot:

”Vid hvad der er ovenover dig: Et øje der ser, et øre der hører, og alle dine gerninger nedskrevet i en bog.”

Derimod er der slet ingen tekst i Reichs 'Clapping Music' fra 1972 – et banebrydende minimalistisk stykke for klappende hænder, som Paul Hillier har fået tilladelse til at udføre i et overraskende vokalarrangement for Ars Novas herrestemmer.