Brutalt og smukt: Norsk-dansk duo sætter både krig og fred på spil

Ugens Album: Smør ørerne med vanvittig violinmusik, der samler tre sonater til et drømmende, smukt og uhyggeligt album.

Marianna Shirinyan og Guro Kleven Hagen (th) fremkalder både drømme og tårer på deres fælles album.

- Det skal få folk til at hoppe op af sædet og sige: Er han blevet vanvittig?

Sådan sagde den russiske komponist Sergej Prokofjev, da han præsenterede sin 'Violinsonate', som han skrev i årene under Anden Verdenskrig.

Om det lykkedes ham at få publikum til at betvivle hans mentale sundhed, kan du selv vurdere på Ugens Album på P2.

Ugens Album

Fait Pleurer les Songes - violinsonater af Ravel, Poulenc & Prokofjev

Guro Kleven Hagen, violin & Marianna Shirinyan, klaver

Simax PSC1354

Her har den fremragende norske violinist Guro Kleven Hagen i samspil med den dansk-armenske pianist Marianna Shirinyan nemlig samlet tre vinolinsonater på deres fælles album 'Fait Pleurer les Songes', der både fremkalder drømme og tårer.

Hyldest til henrettet digter

Albummets hovednumre er de to violinsonater af henholdsvis russiske Prokofjev og franske Poulenc - begge skrevet midt under 2. Verdenskrig.

Poulencs violinsonate fra 1943 er tilegnet mindet om den spanske digter Federico Garcia Lorca, der blev myrdet af fascister nogle år tidligere. Det er insisterende musik, der kan høres som et musikalsk modstandsværk i en tid, hvor Poulencs franske fædreland var besat af nazisterne og blev ledet af en marionetregering.

Over andensatsen skrev Poulenc et citat fra Lorca, der indeholder vendingen "fait pleurer les songes” ("får drømmene til at græde"). Det citat har den dansk-norske duo valgt at bruge som titel for hele albummet.

Hør uddrag fra Ugens Album

Ravel: 1. Violinsonate - Guro Kleven Hagen og Marianna Shirinyan

Poulenc: Violinsonate d-mol op 119, 2. sats - Guro Kleven Hagen og Marianna Shirinyan

Ugens Album begynder med drømmende fred i Ravels '1. Violinsonate' fra 1897, længe inden verdenskrigene brød løs.

Det er et ungdomsværk, som han senere lagde væk, og som først udkom på noder mange år efter hans død. Det er indadvendt, sart og atmosfærerig musik fra en verden, der hviler i ro.

På den baggrund slår sonaterne af Poulenc og Prokofjev endnu hårdere.

Prokofjevs Violinsonate, som han arbejdede på fra 1938 til 1946, er fuld af accenter og voldsomme udtryk, og Prokofjev ville gerne ryste publikum med sin musik. Førstesatsens isnende uhyggelige klange sammenlignede han med en kold vind, der blæser henover en kirkegård.

Drømme knust til tårer

Den bare 23-årige violinist Guro Kleven Hagen fra Valdres i Norge har optrådt flere gange i Danmark, bl.a. som solist med Copenhagen Phil, og nu danner hun altså en duo med dansk-armenske Marianna Shirinyan.

- Sonaterne af Poulenc og Prokofjev er noget af det smukkeste, mest brutale og følelsesladede, vi kender til, og vi har altid haft en enorm kærlighed til dem, fortæller Hagen og Shirinyan samstemmende og fortsætter:

- De tre sonater kan virke som en tilfældig kombination, men de har meget til fælles og giver albummet et ”krig og fred”-tema. Med det i tankerne valgte vi titlen 'Fait pleurer les songes'. Drømme kan blive knust til tårer under grusomheder som krig. På samme måde har disse sonater evnen til at få os til at drømme os væk, til at fremkalde tårer og stærke følelser i os.

P2 LIVElige nu
P2 Koncerten: Koncert fra London

Gerald Finzi: Cellokoncert, a-mol. Paul Watkins, cello. Sjostakovitj: Symfoni nr. 10. BBC's Symfoniorkester. Dirigent: Andrew Davis. (Barbican Center 2. februar). Vært: Klaus Møller-Jørgensen. www.dr.dk/p2koncerten