Carl Nielsen kommer på verdenstur - 86 år efter sin død

UGENS ALBUM: Britiske Philharmonia Orkester viser, at komponist Carl Nielsen ikke blot er en specialitet for danskere, men et oplagt verdensnavn.

Komponist Carl Nielsen kommer for alvor væk fra sin fynske andedam og ud i verden gennem britiske Philharmonia Orkester. (Foto: ukendt © Scanpix)

Carl Nielsens musik kommer ud i verden. Mere end nogensinde.

Et af de steder, hvor man allerbedst kan lide Carl Nielsen, er i Storbritannien. Det fremragende Philharmonia Orkester fra London har de sidste par år opført alle Nielsens symfonier og flere andre af hans orkesterværker.

Nogle af optagelserne er nu udkommet på et Carl Nielsen-album, som vi har valgt til Ugens Album på P2, men vært Jens Cornelius håber, at mange flere vil blive føjet til:

- Her på P2 håber vi, at de andre Carl Nielsen-optagelser med Philharmonia Orkestret også vil udkomme. For det engelske orkester og dirigenten Paavo Järvi demonstrerer overbevisende, at Carl Nielsen ikke er en specialitet for danskere.

Hør uddrag af Ugens Album

0:00
0:00
0:00

En af giganterne

Manden bag den store Carl Nielsen-serie i London er den estiske dirigent Paavo Järvi.

Han er en af verdens flittigste Carl Nielsen-dirigenter, og han kender musikkens særlige stil så godt som nogen.

- Carl Nielsen er en af giganterne i det 20. århundredes musik. Mærkeligt nok er han stadig undervurderet, og det er en skam, siger Paavo Järvi og fortsætter:

- Han er nemlig en af de mest originale og opfindsomme komponister. Man kan altid genkende ham i musikken, og det er meget sjældent blandt komponisterne fra det 20. århundrede, hvor det var svært at skabe et personligt musikalsk sprog.

Bryder med konventionerne

Carl Nielsen fulgte ikke reglerne. Og det gør hans musik så frisk, mener Paavo Järvi.

- Hans musik har en virkelig tiltrækkende karakter, for man aldrig rigtig ved, hvor den bevæger sig hen. Og rytmisk set er den meget speciel. Man mærker den moderne verden omkring ham, men samtidig er musikken livsglad og helt nede på jorden. En meget dejlig blanding, siger Paavo Järvi.

Selv glæder han sig over musikkens brud med konventionerne.

- Jeg kan virkelig godt lide, at Carl Nielsen er ligeglad med, hvad andre synes. Han bryder med musikkens konventioner, og på den måde er han forud for sin tid, siger Paavi Järvi.

På UGENS ALBUM hører man Carl Nielsens Fløjtekoncert, Klarinetkoncert og den populære Aladdin Suite.

Solisterne er Philharmonia Orkestrets egne musikere: Samuel Coles på fløjte og Mark van de Wiel på klarinet.

Facebook
Twitter