Danske sangere udgiver julemusik - med 300 år gamle toner og sprællevende æsellyde

Ugens album i P2 er med utrolig fantasifuld og sprællevende musik, der har flere hundrede år på bagen.

Theatre of Voices - en international vokalgruppe, der også kan imitere et æsel, hvis musikken kræver det.

Forestil dig at du trykker play på et nyt dansk julealbum.

Ud af højttalerne strømmer den skønneste barokmusik, men også noget, der grangiveligt lyder som æsler der skryder!

0:00

Det er scenariet på Ugens Album i P2, hvor vokalgruppen Theatre of Voices m.fl. præsenterer en musik der er over 300 år gammel.

Hovedpersonen er komponisten Buxtehude, der var organist i Helsingør og Helsingborg. Senere fik han den prestigefulde organiststilling i Lübecks Mariakirke, hvor han blev berømt som en af Nordeuropas største komponister.

- Han var fantastisk opfindsom og original, og hans musik er sprællevende, siger P2's Jens Cornelius.

Du får mit job hvis du gifter dig med min datter

Udover Buxtehude er der også musik af Franz Tunder på Ugens Album.

Han var Buxtehudes forgænger i Lübeck – og dermed også hans svigerfar! For dengang var det sådan, at hvis man fik organistjobbet, så var man også forpligtet til at gifte sig med den forrige organists datter - og udbetale pension til vedkommendes enke!

Det kan man så gruble lidt over, mens man lytter til det næste store værk på Ugens Album - en hyperaktiv motet for dobbeltkor af Johann Christoph Bach.

Han var Johann Sebastian Bachs grandonkel og en utrolig fantasifuld komponist. Det er ham med æsellydene...

En juleplade der kan holde i mange år

Ugens Album er tilrettelagt, så musikken følger juledagenes salmer og tekstlæsninger i kirken.

Først hører man musik til bebudelsen og advent, derefter om hyrderne på marken, så om Jesu fødsel i stalden og i sidste del musik til nytår og helligtrekonger.

Artiklen fortsætter efter lytteboksen...

Hør smagsprøver fra Ugens Album

0:00
0:00
0:00

Der synges på tysk og latin, men bag de udenlandske titler gemmer sig kendte salmemelodier, som stadig synges i Danmark.

'In dulci jubilo' hedder fx 'En sød og liflig klang' på dansk, og 'Wie schön leuchtet der Morgenstern' findes i salmebogen som 'Af højheden oprunden er'.

Theatre of Voices er en international vokalgruppe, grundlagt af den herboende engelske dirigent Paul Hillier. Albummet er indspillet på ensemblets hjemmebane i Garnisons Kirke i København. Med på holdet er også musikere fra ensemblet Concerto Copenhagen, og organisten Allan Rasmussen, der til fulde behersker barokorglet i Garnisons Kirke.

- Alt i alt er det en juleplade skræddersyet til Luther-året 2017, men på så højt musikalsk niveau, at den kan høres i mange år fremover, slutter P2's Jens Cornelius.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter