Drømmen om eventyr i det fjerne Østen: Sabine synger sig væk fra den grå hverdag

Den franske sopran Sabine Devieilhe tager lytterne med jorden rundt på sit seneste album, hvor hun fortolker operaklassikere fra 1800-tallet.

Franske Sabine er født i 1985 og spås en stor fremtid som koloratursopran. (Foto: Molina Visuals © Warner Classics)

En feber bredte sig i Frankrig i 1800-tallet: Drømmen om fjerne egne. Gennem avisreportager og udstillinger fik franskmændene pirret lysten efter det eksotiske.

Alt japansk og kinesisk blev moderne, og franske komponister begyndte at skabe musik om den verden, der befandt sig på den modsatte side af kloden.

Rejserne væk fra den grå, europæiske hverdag er omdrejningspunktet på albummet ’Mirages’, der er Ugens Album på P2. Her synger sopranen Sabine Devieilhe franske arier, der alle rummer en uopnåelig drøm om fremmede steder.

Rundtur i Asien

Udgangspunktet for cd’en er operaen ’Lakmé’ af Delibes, der foregår i Indien.

- Det er noget af den smukkeste musik, der er skrevet for koloratursopran, og den har tændt en stor kærlighed til 1800-tallets franske operaer hos mig, siger Sabine Devieilhe.

Derfra fortsætter den franske sopran turen til Japan i André Messagers opera ’Madame Chrysanthème’, der er baseret på samme roman som Puccini brugte til ’Madama Butterfly’. Altså historien om en amerikansk søofficers forhold med en japansk geisha, og den ulykkelige afslutning forholdet får, da han forlader hende.

Fra Japan synger Sabine Devieilhe sig videre til Kina med stykker fra Stravinskijs opera ’Nattergalen’ og til Egypten med Massenets ’Thaïs’.

Væk fra den grå hverdag

Det interessante med alle disse asiatiske drømme er, at de blev komponeret hjemme i Europa, og komponisterne havde ikke besøgt de lande, de skrev om.

Og det kan høres på musikken.

- Musikken fra de franske 1800-tals operaer lyder ikke spor asiatisk i vores ører. Det vigtigste præg kommer faktisk fra komponisternes valg af den skyhøje koloratursopranstemme, der har noget uvirkeligt over sig. På samme måde skal musikkens ekstra farverige orkesterklange vise os, at vi har forladt den grå hverdag, lyder det fra Jens Cornelius fra P2.

På albummet ledsages Sabine Devieilhe af orkestret Les Siècles, der spiller på originalinstrumenter fra 1800-tallet.

Du kan få et par smagsprøver på den musikalske jordomrejse her:

0:00
0:00

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter