Du kan høre hans musik i over 500 film - fra western-harmonika til barok obo

Ennio Morricone fejrer sit 60-års jubilæum med et album, der rummer højdepunkter fra hans musik til over 500 film.

  • Ennio Morricone revolutionerede westerngenren sammen med instruktøren Sergio Leone.
  • Ennio Morricone på turné med Tjekkiets Nationale Symfoniorkester på hans '60 Years of Music World Tour'. (Foto: JACEK BEDNARCZYK © Scanpix)
  • Morricone på Hollywoods Walk of Fame sammen med skuespiller Franco Nero. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)
  • Jubilæumsturnéen bragte også Morricone til O2-arenaen i London ... (Foto: Dylan Martinez © Scanpix)
  • ... hvor han inden koncerten her blev fanget i et tænksomt øjeblik. (Foto: Dylan Martinez © Scanpix)
  • Ennio Morricone som han så ud for nogle årtier siden. (Foto: NF © Scanpix)
1 / 6

Du kender næsten helt sikkert hans musik fra 'Once Upon a time in the West' og 'The Good, The Bad and The Ugly'. Den klagende mundharmonika, der er blevet lyden af enhver revolverduel i en brandvarm ørken.

Det er et halvt århundrede siden, Morricone lavede sin ikoniske musik til Sergio Leones "spaghettiwesterns", men sidste år fejrede Morricone faktisk 60 års jubilæum som komponist.

På Ugens Album i P2 har han samlet højdepunkter fra de i alt over 500 film, han har komponeret musik til gennem årene.

Hør uddrag af Ugens Album her:

0:00
0:00
0:00
0:00

Seks stykker fra spaghetti-filmene er samlet til en lille suite. Og naturligvis er den klagende mundharmonika fra Once upon a time in the West med som et af de første stykker.

I 2014 blev det valgt som det mest populære stykke filmmusik overhovedet ved P2’s Top 50 over filmmusik. De engang så ringeagtede italienske westerns er i dag anerkendt som stilistiske højdepunkter i filmhistorien – også på grund af musikken.

Bruger elementer fra den klassiske musik

Albummet begynder med musik fra storfilmen The Mission (1986), hvor Morricone leger med elementer fra den klassiske musik.

Det gennemgående tema, 'Gabriels obo', er en lille genistreg i barokstil, der bliver ledemotiv for historiens forvildede munk i Sydamerikas jungle.

Klassiske traditioner er der også i musikken til den uforglemmelige 'Mine aftener i paradis' (Cinema Paradiso), som nostalgisk hylder både filmkunsten og kærligheden.

Klaversoloen, der indleder hovedtemaet, har sine rødder i romantikkens klaverstil og får straks en lille tåre til at trænge sig på.

Blander easy listening og jazz

Ennio Morricone blev klassisk uddannet som trompetist og komponist, men lige siden han var dreng har han beskæftiget sig med underholdningsmusik, jazz og pop af enhver art. Det sætter stærkt præg på hans musik, der er instrumenteret på karakteristisk måde: El-bas, vibrafon, dæmpede basuner, sexet hi-hat, smægtende strygere – og engang imellem også elektrisk forstærket cembalo!

Et perleeksempel er Morricones musik til den lumre 1960’er film 'Metti, una sera a cena', hvor han løfter den belastede genre 'easy listening' til noget virkelig originalt.

Ennio Morricone er kendt for at hæge stærkt om sin egen musik. Man får ikke uden videre lov til at opføre den, selv hvis man betaler.

Til gengæld er han ikke fedtet med sine kræfter, og det meste af 2016 var han på verdensturné med et tjekkisk symfoniorkester, der spillede hans jubilæumsprogram (og i december også nåede til København).

Ugens Album er indspillet ved forskellige koncerter på turen, og Morricone dirigerer selv, så man af og til kan høre hans taburet knirke. Optagelserne har han mixet færdig i Abbey Road studierne i London og hjemme i Rom. Det er der ikke mange 88-årige, der kunne finde på.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk