Et overflødighedshorn af klingende ord og toner - Ugens album er en musikalsk fest for reformationen

På Ugens album får du hele pakken - fra den enkle melodi, til korfest-bonanza med gjaldende trompeter! En flot fejring af Martin Luther og reformationen.

Kammerkoret fra Frauenkirche i Dresden fyrer op under den musikalske reformation. (© Frauke Thielking)

I år fejres Reformationens 500 års jubilæum med musik og sang i hele den protestantiske verden. Det kulminerer tirsdag den 31. oktober, som er selve 500-års dagen for Luthers reformatoriske teser, som han slog op på en kirkedør i Wittenberg.

Ugens Album er en tysk udgivelse, der meget gennemført viser den musikalske arv, der udsprang fra Luthers salmer.

Man kender til 36 salmer skrevet af Luther. På Ugens Album hører man syv af de mest udbredte, blandt andet ’Vor Gud han er så fast en borg’, ’Fra himlen højt kom budskab her’ og ’Lovet være du, Jesus Krist’.

Hver salme får man at høre i flere forskellige udgaver fra 15- og 1600-tallet. De ældste er fra Luthers samtid, lavet af Johann Walther og Lukas Osiander. Deres stildannende salmemelodi-bøger blev selve fundamentet for den lutheranske kirkemusik.

Luther komponerede selv den berømte melodi

For Martin Luther var tro og musik uløseligt forbundet, og at synge på hverdagssproget var helt centralt for udbredelsen af hans nye lære.

Som regel digtede Luther sine salmer til melodier, der allerede var velkendte. Fx ønskede han ’Vater unser im Himmelreich’ sunget på en gammel middelalderhymne, der havde været brugt siden 1300-tallet.

Til andre af salmerne lavede Luther også selv melodier, det gælder fx reformationssalmen over dem alle ’Vor Gud han er så fast en borg’, der også har har lagt navn til Ugens Album (Ein feste Burg ist unser Gott).

På musikalsk tour med Luther-eksperter

De forskellige udgaver af Luther-salmerne på Ugens Album er bundtet sammen, så de danner fine og interessante suiter, hvor den røde tråd er meget tydelig.

Først hører man melodien i en enkel udsættelse for orgel. Derefter hører man den som motet for kor, så som orgelforspil og så i en friere form, der dengang blev kaldt ’gejstlig koncert’ og kunne være ganske overdådig.

Arrangementerne er lavet af tyske mestre som Prætorius, Schütz og Pachelbel, og de medvirkende sangere og musikere kommer fra den imponerende Frauenkirche i Dresden. Vi er altså i Luther-land på enhver måde.

Hør smagsprøver fra Ugens Album

  • http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:59f0e7106187a42944d4a526

  • http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:59f0e710a11f9f13e0013392

  • http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:59f0e7106187a42944d4a529

  • http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:59f0e710a11f9f13e0013391

  • http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:59f0e710a11f9f13e0013395

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter