Kommunistisk komponist blev glemt og gemt væk. Nu får han en chance til

Kara Karajev var en arbejderhelt i Sovjetunionen, men også en glimrende komponist. Hans farver og energi kan høres på Ugens Album.

Kongres i Den Sovjetiske Komponistforening i 1970'erne: Til venstre ses Kara Karajev, til højre komponistkollegaen Rodion Schedrin. (Foto: Soyuz © This content is subject to copyright.)

Du har garanteret aldrig hørt musik af Kara Karajev på DRs radiokanal P2 – for kanalen har nemlig aldrig før haft en indspilning af den socialistiske arbejderhelts musik.

Det har de imidlertid fået nu, hvor en ny indspilning af hans musik er blevet til Ugens Album:

- De flotte, melodiske orkesterværker har overbevist os, siger P2s Jens Cornelius.

- I alle værker hører man Karajevs gode melodier, rytmiske energi og hans meget farverige og effektive brug af orkestrets instrumenter.

Havde folkemusik som modersmål

Kara Karajev levede fra 1918 til 1982, hvor Aserbajdsjan var en delrepublik i Sovjetunionen.

Komponisterne i de forskellige sovjetrepublikker blev opfordret til at arbejde med deres lokale folkemusik, så man kunne høre på musikken, hvor de kom fra. Sovjetisk kunst skulle gerne afspejle det store riges bredde og folkerigdom.

Det passede Karajev fint.

- Folkemusikken fra Aserbajdsjan er mit modersmål, sagde han.

- Jeg er vokset op med aserbajdsjanske folkemelodier, og jeg hverken kan eller vil holde mig fra deres indflydelse.

Eksotisk Romeo & Julie gav Stalinpris

Aserbajdsjan grænser op til Iran, og nogle af Karajevs værker er inspireret af gammel persisk digtning.

På Ugens Album kan du høre orkesterstykket ’Leyla og Mejnun’, der er en eksotisk Romeo & Julie-historie, som i 1947 indbragte Karajev Stalinprisen.

To år senere lavede han balletten ’De syv skønheder’ over endnu et persisk eventyr. Historien er en magisk kærlighedsfortælling a la 1001 Nat, hvor syv skønne kvinder, der er afbilledet på et tørklæde, bliver levende og begynder at danse.

Hør to uddrag fra Ugens Album

0:00
0:00

Det tredje store værk på albummet er hans musik til en sovjetisk filmatisering af ’Don Quixote’.

Man kan godt høre, at han var elev af Sjostakovitj, og en anden inspiration har været den ældre russiske komponist Rimskij-Korsakov, der var en mester i at få det store orkester til at fortælle eventyr, siger Jens Cornelius.

Forener øst og vest med sin musik

Kara Karajev var højt på strå i Sovjetunionen. Han fik landets fornemste udmærkelse, titlen af Socialistisk Arbejderhelt, og han blev sågar medlem af Den Øverste Sovjet.

Som formand for den sovjetiske komponistforening udstak han den kunstneriske og politiske retning for sine kolleger.

Det forklarer jo nok, hvorfor han efter kommunismens fald blev så hurtigt glemt. Men ikke af den ukrainske dirigent Kirill Karabits.

Han husker Karajevs musik fra sin barndom i Sovjetunionen. Og fortolker den nu med intens glød:

- Karajevs musik forener Øst og Vest”, forklarer han.

- Den har en sjælden evne til at lyde bekendt og uudforsket på samme tid. Mit håb er simpelthen at give Karajevs musik opmærksomhed, så den får en chance for at vende tilbage.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter