Michael har fjernet ”et tykt lag smeltet ost” fra Mozarts musik

UGENS ALBUM I Köln indspiller man Mozart med instrumenter fra hans egen tid – og det gør den faktisk enormt moderne.

Mozart uden ekstra ost? Michael Alexander Willens og Die Kölner Akademie spiller den store komponists musik på originale instrumenter, der faktisk gør lyden mere moderne.

Mozarts største hit, strygerserenaden 'Eine kleine Nachtmusik', bliver faktisk sjældent indspillet. Måske fordi ingen tror, at den kan overraske os længere?

Det frygter den amerikanske dirigent Michael Alexander Willens ikke. Han tør godt spille den kendte musik, fordi han hører den med friske ører.

UGENS ALBUM

Mozart: Posthorn Serenade

Die Kölner Akademie, dirigent: Michael Alexander Willens

BIS-2244

Med sit orkester Die Kölner Akademie spiller han 'Eine kleine Nachtmusik' på instrumenter fra Mozarts tid, og paradoksalt får han musikken til at lyde mere moderne: Glasklar og med frisk energi.

Mozart uden smeltet ost

Da Michael Alexander Willens første gang hørte sådan et orkester spille på originalinstrumenter, kunne han ikke vende tilbage til den traditionelle orkesterverden, han kom fra.

- Originalinstrumenterne fjerner et tykt lag smeltet ost fra musikken, som han rammende har formuleret det:

- De gamle instrumenter giver en gennemsigtighed til musikken, og den rå lyd af blæserne og strygernes tarmstrenge understreger musikkens originalitet. Mozart var jo en enfant terrible!

Eine kleine Nachtmusik – med ekstra sats

Kort sagt spiller Die Kölner Akademie det velkendte, så det overrasker og måske ligefrem provokerer.

Mon ikke det ville have frydet Mozart, der både som menneske og musiker elskede overraskelser?

Hør uddrag af 'Eine kleine Nachtmusik':

Mozart: Serenade G-dur KV 525 Eine kleine Nachtmusik / 1. sats/akt - Allegro - Die Kölner Akademie

Die Kölner Akademie giver os samtidig en mere komplet 'Eine kleine Nacthmusik', end vi plejer at høre.

Der har nemlig altid manglet en sats, der er blevet væk engang i fortiden. Som erstatning indskyder man på den nye indspilning en ekstra menuet af Mozart, som fuldender serenadens fine femsatsede symmetri.

Lad posthornet gjalde!

Albummets hovednummer er dog ikke 'Eine kleine', men Mozarts store 'Posthorn Serenade'. Den er skrevet i 1779 til Salzburg Universitets årsfest, og musikken begynder med en indtogsmarch og slutter med en udmarch.

Hør uddrag af 'Posthorn Serenade' - posthornet kommer ind efter ca. 2:25

Mozart: Serenade nr 9 D-dur KV 320 Posthorn / 6. sats/akt - Menuetto - Die Kölner Akademie

Der er hele syv satser (ni, hvis man tæller marcherne med), og serenaden er dobbelt så lang som 'Eine kleine' eller en typisk Mozart-symfoni.

Indeni værket finder man små soloer for forskellige instrumenter. Et af instrumenterne er et posthorn. Altså et lille horn, der lyder som dem, postdiligencens kusk truttede i på Mozarts tid.

Helt blottet for smeltet ost.

P2 LIVElige nu
P2 Koncerten

DDSQ Festival 2017. Den Danske Strygekvartets årlige festival havde denne gang besøg af bl.a. Fauré Kvartetten og Musica Ficta under ledelse af Bo Holten. Hør bl.a. Messiaens Kvartet til tidens ende og musik af Bach, Brahms, Hindemith og Schumann i et ubrudt musikalsk forløb med døden som gennemgående tema. (Bygningskulturens Hus i København 27. oktober). Vært: Mette Greiffenberg. www.dr.dk/p2koncerten (Sendt første gang 30. oktober 2017).