Musiker om ultrakort stykke: Det har alt hvad man har brug for!

Rued Langgaards ’korte violinsonate’ har fire satser men varer kun 3½ minut. Det er en genial lille perle, siger violinisten Gunvor Sihm.

Komponisten Rued Langgaard har det hele, og derfor er hans musik også så spændende at arbejde med, siger violinisten Gunvor Sihm.

Komponisten Rued Langgaard levede 1893-1952. I sin samtid var han en enspænder og et mobbeoffer. Han var svær at omgås, og stod i skyggen af den store nationalkomponist Carl Nielsen.

I de senere år af sit liv opgav han nærmest at få sin musik opført. Til gengæld kunne han så gå til yderlighederne, med korte og kradse satser og store kontraster. Hans ’korte violinsonate’ er i fire satser, men varer kun 3½ minut.

Alligevel er det et spændende og afrundet værk, siger violinisten Gunvor Sihm, der sammen med pianisten Berit Johansen Tange spiller violinsonater af Rued Langgaard på Ugens Album.

Ufuldendt sonate indspillet for første gang

Langgaards musik går i mange forskellige retninger, og på Ugens Album møder vi både den unge Rued Langgaard, der komponerer i senromantisk stil, og den ældre Rued Langgaard, som skriver absurd og grænsesøgende musik.

Langgaards ufuldendte sonate er et eksempel på det første. Det er en senromantisk, ekspressiv sag, skrevet i årene 1909-1911, og nu indspillet for første gang.

I de sene værker ’Ècrasez l’infâme’, ’Kort violinsonate’ og ’Sonate nr. 4’ (alle fra 1949) har Langgaard fuldstændig lagt den traditionelle romantiske sonate bag sig. Han virker til at være mærket af et langt livs konflikter, og problemerne med at finde plads i rampelyset i det danske musikliv.

(Artiklen fortsætter efter lytteboksen)

Smagsprøver fra Ugens Album

  • http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:59e8f615a11f9f21a0e3dcac

  • http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:59e8f6156187a41234f4bb9b

  • http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:59e8f6156187a41234f4bb9c

Langgaards musik har fået en renæssance

I årene efter hans død gik en stor del af Rued Langgaards musik i glemmebogen. Men de senere år har hans musik fået en renæssance. Langgaard har fået sin egen festival i Ribe - byen hvor han virkede som organist.

Og musikere som Gunvor Sihm og Berit Johansen Tange er blevet så begejstrede og fascinerede, at de allerede har indspillet en del af Rued Langgaards værker. Berit Johansen Tange har kastet sig over klavermusikken, og Gunvor Sihm har været omkring Langgaards strygekvartetter som en del af ensemblet Nightingale String Quartet.

- Han har det hele, og derfor bliver det også ved med at være spændende at arbejde med. Han er så uforudsigelig, og man får lov til både at spille det senromantiske og det vilde, forklarer Gunvor Sihm.

Ugens Album er kun det første i en samlet udgivelse af alle Langgaards sonater for violin og klaver. Der er med andre ord flere gode, skøre og absurde sager i vente igen om et års tid når næste udgivelse i serien udkommer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter